Фейк: Після припинення отримання консульських послуг «українські біженці скупили всі квитки з Європи до Азії»

  • Автор допису:

Ця інформація є фейком. На сайті та в соцмережах індійської інформаційної служби WION, яка нібито й розповсюдила такі повідомлення, немає відеосюжету, що демонструється у соцмережах. Тобто він є повністю сфабрикованим і стилізованим під відеоматеріали WION. У жодному іншому достовірному джерелі немає згадок про те, що українські біженці масово виїжджають із Європи до Азії.

У соціальних мережах та на російських сайтах масово поширюють інформацію про те, що після припинення надання консульських послуг у країнах ЄС українським чоловікам призовного віку вони скупили всі квитки з Європи до Азії. «Українські біженці скупили всі квитки на напрямки з Європи до Індонезії, Індії, Таїланду, Лаосу, В’єтнаму, Камбоджі. 23 квітня спалах ажіотажу на авіаквитки зафіксував сервіс Booking. Квитки повністю викупили українці чоловіки», – пишуть користувачі соцмереж. Також, за інформацією з мережі, правозахисниця Макарена Саез заявила, що це спроба чоловіків втекти до країн із низькою вартістю життя з однією-єдиною метою – «відсидітися 2-3 місяці, доки режиму Зеленського не прийде кінець». На підтвердження своїх слів автори повідомлень розповсюджують відеосюжет про це, нібито опублікований індійською інформаційною службою WION.

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація, як і ймовірний сюжет в ефірі WION, є фейком. На офіційному сайті індійського мовника Wionews.com немає жодної статті та жодного відеосюжету про те, що українські біженці у квітні 2024 року нібито масово залишали Європу у напрямку Азії. Пошуковий запит англійською мовою «Ukrainian refugees are leaving Europe en masse» – саме такі субтитри з’являються на початку сюжету в соцмережах – не дає жодних результатів. Тобто стає очевидним, що цей відеоролик є повністю сфабрикованим.

Варто зазначити, що підроблений відеоролик справді стилістично копіює короткі відео з розділу YouTube Shorts на YouTube-каналі WION. На фейковому відео можна побачити логотип WION у лівому верхньому куті екрану, а посилання на соцмережі каналу знизу під відео є достовірними. Їх, мабуть, залишили для того, щоб надати ролику більшої автентичності, а отже, і достовірності в очах глядачів. Натомість при пошуку англійською мовою в Google інформації про масову втечу українських чоловіків з країн Європи до Азії система не видає жодного матеріалу на цю тему у будь-якому іншому достовірному ЗМІ.

Що стосується згаданої експертки Макарени Саез, яка з’являється в сюжеті, то вона справді існує. Саез є виконавчою директоркою у Відділі прав жінок правозахисної організації Human Rights Watch. Макарена Саез займається переважно питаннями порушення прав жінок і не могла коментувати втечу українських чоловіків, послуговуючись очевидними термінами російської пропаганди – «від режиму Зеленського».

Отже, російська пропаганда вкотре відкрито сфабрикувала сюжет міжнародної інформаційної платформи для дискредитації українських біженців та для підриву довіри до української держави загалом. StopFake продовжує викривати схожі фейки у матеріалах: «Відеофейк: Українці готові жити навіть «поруч із Чорнобилем», аби тільки сховатися від ТЦК», «Фейк: Український банк пригрозив «ухилянтам» обмеженнями», «Фейк: Росіянин шкодує, що отримав громадянство України, – тепер він не покине країну і вирушить на фронт».

Джерело