Фейк: У Луцьку відмовили вдові загиблого «військового з Харкова» у проведенні поминок 

  • Автор допису:

Повідомлення, ніби причиною відмови проведення поминального обіду в Луцьку стало те, що загиблий був із Харкова, є вигадкою російського агітпропу. Дружина військового Іванна Цюх розповіла StopFake, що такої причини у закладі їй не озвучували, а інформація про те, що загиблий був харків’янином – неправдива. 

Кремлівські ЗМІ та користувачі соціальних мереж почали розповсюджувати фейкову інформацію про те, що в одному з ресторанів Луцька вдові українського військового відмовили у проведенні поминального обіду. Повідомляється, що причиною відмови нібито стало те, що військовий був харків’янином. Поширюючи цю «новину», агітпроп або посилався на сюжет українського ЗМІ —  «12 Каналу», або зовсім не вказував першоджерело.

«Днями вдова Янотюка Іванна Цух (насправді її прізвище Цюх — прим.ред.) хотіла провести в одному з ресторанів Луцька поминки свого чоловіка, який загинув рік тому… Проте керівництво закладу відмовилося проводити траурний захід на тій підставі, що загиблий «захисник» був харків’янином, а отже етнічно сам був «руснею», — пише EurAsia Daily.

Скриншот — facebook.com Скриншот сайту EurAsia Daily

Після розповсюдження цієї інформації StopFake вирішив перевірити, чи справді в одному з ресторанів Луцька відмовилися проводити поминальний обід через те, що загиблий військовий був харків’янином.

У  сюжеті «12 Каналу», на який посилається агітпроп, йдеться, що вдова українського військового Іванна Цюх справді поскаржилася на те, що луцький ресторан відмовив їй у проведенні поминального обіду. За її словами, почувши про поминки, представники ресторану запропонували провести його у «альтанці» закладу, але не в основному приміщенні. У сюжеті Цюх висловила думку, що причиною відмови став саме поминальний характер обіду, проведення якого нібито суперечить правилам ресторану. Водночас у сюжеті українського ЗМІ немає жодного слова про те, що відмова була пов’язана з місцем народження чоловіка – Харковом.

Ми також знайшли відеозвернення дружини військового Іванни Цюх про цей інцидент на її сторінці у Facebook. У ньому вона розповідає історію, аналогічну тій, яку вона повідомила «12 Каналу». Але й у відеозверненні вона жодного разу не згадує, що відмова була пов’язана з тим, що її чоловік нібито був харків’янином. На офіційній сторінці ресторану у Facebook також є повідомлення, в якому заклад пояснює свою відмову Цюх відсутністю можливості розділяти зал.

«Найперше, ми і написали слова вибачення Іванні, і телефонували, щоб поспілкуватись з нею. По друге, є особливості самого приміщення, які не надають можливості розділити гостей на різні зали, тому це обмеження об’єктивне і ми вимушені шукати компромісні варіанти ,якщо на ту ж дату є декілька замовлень. В даному випадку було запропоновано варіанти проведення в відокремленій, закритій бесідці, яка обігрівається та використовується в будь яку пору року», — пояснюють свою позицію в ресторані.

Зв’язавшись із Іванною, StopFake отримав підтвердження, що ресторан як причину відмови не вказував те, що її чоловік був «із Харкова». Тим більше, що її чоловік зовсім не харків’янин, а уродженець Фастова, що на Київщині.

«Це все брехня. Мій чоловік із Фастова. І відмовили не тому, що він був військовим чи з іншої області, а просто тому, що ресторан намагається відсторонитися від війни, від такого етапу життя, як смерть, і від усього, що, на їхню думку, може засмутити їх», — сказала Цюх.

Раніше StopFake спростовували інформацію про те, що у Львові нібито не хочуть здавати квартири жителям сходу України.

Джерело