Фейк: У Києві розкрили план ЄС завдати удару по Зеленському «найближчим часом»

У Євросоюзі не робили таких заяв і не ставили під сумнів легітимність влади в Україні, водночас Європарламентом було ухвалено резолюцію, яка закликає країни-члени ЄС та міжнародну спільноту не визнавати результати президентських виборів у РФ легітимними, оскільки вони проводились на незаконно окупованих територіях України та в Росії, «це не було ні вільно, ні справедливо».

Кремлівські ЗМІ продовжують розгойдувати тему «нелегітимності» українського президента, цього разу заявляючи, що питання легітимності незабаром порушать і в Євросоюзі. Така «новина» розповсюджується з посиланням на блогера Ігоря Мосійчука, якого неодноразово помічали за поширенням російської дезінформації.  

Скриншот – mk.ru

Наратив про нелегітимність українського президента Кремль поширює вже давно, але зусилля пропаганди найбільше активізувалися навесні 2024 року, коли мали б відбутися чергові вибори в Україні, якби не було війни. Раніше в Центрі протидії дезінформації при РНБО України зазначали, що така тема повністю сконструйована російськими спецслужбами, і насамперед поширюватиметься за допомогою блогерів, які виїхали з України. Загалом йдеться про дезінформаційну кампанію «Майдан-3», метою якої є як підрив довіри українців до влади, дискредитація чинної влади, так і підрив довіри до України з боку союзників.

Варто також зазначити, що блогер Ігор Мосійчук систематично поширює маніпулятивні та дезінформаційні наративи щодо ситуації в Україні. 

Заяви про те, що в Євросоюзі порушать питання легітимність влади Володимира Зеленського є абсурдними. Представники різних інституцій ЄС не робили жодних заяв, які ставили б під сумнів легітимність влади в Україні, водночас Європарламент ухвалив резолюцію, в якій «визнає диктатора Путіна нелегітимним». 

«Після так званих президентських виборів, проведених Росією 15-17 березня 2024 року, євродепутати закликають країни-члени ЄС та міжнародну спільноту не визнавати результати легітимними, оскільки вони проводились на незаконно окупованих територіях України та в Росії, це не було ні вільно, ні справедливо», – йдеться у документі.

Голова Верховної Ради України  Руслан Стефанчук зазначив в інтерв’ю для Суспільного, що наратив про нелегітимність влади в Україні не має під собою жодних юридичних підстав.

«Як і у Голови Верховної Ради, і правника, у мене позиція одна: цей наратив Російської Фередації не має жодних юридичних підстав. Я розумію всю недосконалість Конституції України, яка писалася у той час, була системою компромісів, але я точно знаю, що Конституція містить статтю 108, де чітко передбачено, що Президент України виконує свої зобов’язання до моменту, поки не вступить у свої повноваження наступний Президент. Це так званий принцип безперервної влади, який закладено у Конституції України. І тому до цього моменту Президентом України був, є і залишатиметься Володимир Олександрович Зеленський», — підкреслив Стефанчук. 

Старша радниця із правових питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба також пояснила в окремому відео, чому президентські вибори в Україні проводити під час війни неможливо.

https://www.youtube.com/embed/aCCed3KsPC0

«В умовах воєнного стану гарантувати виборчі та політичні права неможливо. Мова йде про свободу вираження поглядів, свободу зборів та інші права, без повноцінного забезпечення яких не може бути вільної політичної конкуренції, а відтак і вільного волевиявлення. Те саме стосується і принципів виборчого права. Вони про те, що вибори мають бути загальними, рівними та вільними незалежно від того, кого обирають: народних депутатів, президента чи місцеву владу. Однак під час активних бойових дій неможливо гарантувати безпеку будь-кому з учасників, а через масовані російські удари значна частина виборчої інфраструктури зазнала руйнувань. Зі свого боку масова міграція робить дані Державного реєстру виборців неактуальними на сьогодні. За таких умов дотриматися конституційних принципів просто нереально», — зазначає Ольга Коцюруба.

Крім того, всі фракції парламенту підписали згоду, що до кінця воєнного стану в Україні не можуть проводитись жодні вибори. Така практика суперечить міжнародним нормам, про що каже нардеп, представник президента України у Конституційному суді (2019-2022) Федір Веніславський.

«Усі без винятку міжнародні авторитетні інститути, які займаються виборчими питаннями, Міжнародний фонд виборчого права, наприклад, звернули увагу на те, що під час воєнного стану вибори проводитися не можуть», – зазначив депутат в ефірі Радіо Свобода.

Раніше StopFake спростовував також інші фейки та маніпуляції про українського президента Володимира Зеленського у матеріалах: «Маніпуляція: Зеленський переконував Папу Римського в тому, що мир і переговори зараз не потрібні — NYT», «Фейк: Зеленський «визнав», що Україну підтримують «у найкращому разі 14 країн», «Фейк: Під час виступу Зеленського в ООН більшість людей залишили зал».

Джерело