Фейк: Українські військові спалили опудало Дональда Трампа

Це відео постановочне, про що свідчить виразний російський акцент невідомих у військовій формі. Також пропагандисти використали  на відео логотип телеграм-каналу Труха, втім там відповідний допис відсутній.

Проросійські телеграм-канали та акаунти у соцмережах поширюють відео, на якому нібито українські військові погрожують кандидату в президенти США Дональду Трампу та спалюють його опудало. Чоловіки у військовому однострої заявляють, що Трамп — «зрадник, який заплатить за те, що зробив» і звинувачують його у тому, що Україні нібито «не дали зброю».  

Скриншот — Telegram

Однак відео є очевидною постановою. По-перше, чоловіки на відео не є носіями української мови, про що свідчить їх неприродня вимова і неправильні наголоси у найпростіших словах. Це далеко не перший фейк російської пропаганди, який видає погана вимова акторів — нещодавно StopFake уже спростовував подібний ролик у матеріалі Фейк: Дружину українського військового змушують оплатити спорядження, в якому він загинув. А по-друге, жодне українське джерело не публікувало цього відео, хоча автори публікацій стверджують, що запозичили ролик саме з українських ресурсів. Навіть на популярному телеграм-каналі Труха, логотип якого стоїть на відео, відповідний допис відсутній. Отже, шляхом накладення фейкового маркера (так званого вотермарк – прим. ред) пропагандисти намагалися надати правдоподібності цій історії.

Цікаво, що пошук в Google новин на цю тему за ключовими словами «спалення», «опудало» і «Трамп» дійсно знаходить декілька подібних інцидентів — у тому числі в Росії. Так, ще у 2018 році пенсіонерки з політичного руху «Загін Путіна» спалили опудало тодішнього президента Сполучених Штатів Дональда Трампа за «русофобію» та пригрозили тому ядерною війною. 

Джерело