Фейк: В українських банкоматах встановили ліміт для чоловіків призовного віку – фото

Зображення, яке шириться мережею, було відредаговано – замість напису про те, що термінал не працює, зловмисники помістили фейкове повідомлення про ліміт на зняття готівки, нібито встановлений для чоловіків призовного віку. У пресслужбі Приватбанку заявили, що ця інформація не відповідає дійсності, – вони не встановлювали таких обмежень.

Деякі користувачі мережі, а також анонімні Telegram-канали розповсюджують дезінформацію про те, що в українських банкоматах нібито встановили ліміт на отримання готівки для чоловіків призовного віку – 100 гривень на день. Щоб зняти ліміт, як заявляється у публікаціях, потрібно «оновити дані в ТЦК» (ТЦК – Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки – прим. редактора). На підтвердження цього в мережі поширюється фотографія нібито банкомату одного з українських банків, на екрані якого можна прочитати повідомлення про встановлення ліміту на зняття готівки до оновлення клієнтом банку даних у ТЦК. 

Скриншот – facebook.com

Зазначена інформація не відповідає дійсності. Почнімо з того, що фотографію, яку активно розповсюджують деякі користувачі мережі, було відредаговано. За допомогою зворотного пошуку фото нам вдалося відшукати в Yandex фотографію терміналу українського банку Приватбанк, яка, найімовірніше, і зазнала редагування. Це фото було опубліковано на сайті «Первый независимый сайт с отзывами Украины» ще у вересні 2021 року. Користувач під ніком Сергій пише, що цей термінал, розташований у Первомайську Миколаївської області, не працює

Відображення в екрані терміналу (силует чоловіка та смуги світла), а також ідентичні потертості на панелі свідчать про те, що зловмисники для створення фейкового зображення використали саме це фото. 

Зловмисники відредагували повідомлення на екрані терміналу про несправність і замість нього вставили фейкове сповіщення про встановлення ліміту на зняття готівки для чоловіків призовного віку.

Колаж – StopFake

Відповідно до Постанови Національного банку України №18 від 24 лютого 2022 року в Україні справді встановлені певні обмеження на зняття готівки. Максимальну суму готівки для зняття на один день на території України встановлено у розмірі 100 000 гривень з одного рахунку. Ці правила поширюються на усіх клієнтів банків, незалежно від того, чи є  вони військовозобов’язаними чи ні. 

Скриншот – privatbank.ua

Консультант Приватбанку (саме їхній термінал зображено на відредагованому знімку) підтвердив, що на сьогодні для чоловіків призовного віку немає жодних спеціальних обмежень на зняття готівки. 

У пресслужбі Приватбанку також заявили, що інформація, яка поширюється в мережі, не відповідає дійсності, і жодні такі обмеження банком не встановлювалися.

Наразі обмеження видачі готівки або блокування рахунків тим, хто ухиляється від призову, неможливі, тому що для цього немає жодних юридичних підстав. 25 грудня 2023 року уряд України направив до парламенту законодавчі правки з питань мобілізації та проходження військової служби (законопроєкт № 10378), що передбачали низку фінансових обмежень для призовників, які ухиляються від призову. Проте після широкої критики з боку громадськості цей законопроєкт було відкликано. 

Раніше журналісти StopFake вже спростовували схожу дезінформацію – про те, що український Ощадбанк нібито почав блокувати рахунки ухилянтам.

Джерело