Кардинал проти президента. Уряд Конго оголосив війну відомому критикові “Fiducia Supplicans”

Кардинал проти президента. Уряд Конго оголосив війну відомому критикові "Fiducia Supplicans"

Кардинал Фрідолін Амбонго є Архиєпископом Кіншаси, столиці Демократичної Республіки Конго, головою Платформи співпраці всіх африканських єпископів. Цей видатний відомий, серед іншого, своєю критикою ватиканської декларації «Fiducia Supplicans», яка дозволяє уділяти «нелітургійні» благословення одностатевим парам. Тепер, окрім «веселкової революції» з Ватикану, він отримав ще одного противника. Президенту його країни Феліксу Чісекеді набридла заангажованість кардинала у справи державної ваги. За турботу про долю співвітчизників кардинала звинуватили в підривній діяльності.

Звинувачення в бунті, яке зараз розглядає конголезька прокуратура, є результатом тривалої суперечки між національним єпископатом і кабінетом політика-п’ятидесятника. Як пояснює портал catholicherald.co.uk, Фелікс Чісекеді, очевидно, прагне залякати єрарха, який користується значною підтримкою і не вагається чи критикувати владу.

«Амбонго та його колеги-єпископи залишаються постійними критиками Чісекеді з точки зору соціальної політики, звинувачуючи уряд у порушенні демократії, його нездатності впоратися з жахливою ситуацією з безпекою в східному Конго та надмірній ролі міжнародних гірничодобувних компаній у національній політиці», – повідомляє британське ЗМІ. Національний єпископат на чолі зі столичним ординарієм також вважає несправедливими вибори 2019 року, на яких до влади прийшов чинний президент.

Останніми місяцями напруга між владою та єпископатом посилилася. Однією з тем проповіді кардинала Амбонго під час пасхальної проповіді була критика відсутності реакції влади на терор, який поширюють комуністичні партизани на сході країни. Звинувачення, які він тоді висунув проти президента, були нелегкими. «Наша країна серйозно хвора», – нарікав політик, вказуючи на те, що з мовчазним погодженням політиків багаті родовища східної частини країни захоплюють фінансисти та іноземні бойовики.

Через високу впізнаваність кардинала національні органи влади стурбовані його впливом. Звідси, як пише «Catholic Herald», звинувачення у спробах повалення президента. Серед звинувачень проти кардинала Фрідоліна Амбонго, влада навіть висунула нібито підбурювання до непокори збройних сил. Звинувачення в підривній діяльності в країні, яка неодноразово була свідком збройних повстань, не жарт, зазначає англомовний портал.

Які наслідки чекають на кардинала Фрідоліна Амбонго у випадку, якщо прокуратура визнає звинувачення правдивими, невідомо. Однак, як зазначають британські ЗМІ, будь-які спроби покарати кардинала безумовно можуть підвищити його вплив і престиж. Між тим, уже цього року голова симпозіуму африканських єпископів здобув визнання завдяки сміливій критиці ватиканської декларації «Fiducia Supplicans». Говорять навіть про його можливу кандидатуру на папський престол. Політичний конфлікт з владою може посилити його шанси посісти престол Петра…, пише pch24.pl

Джерело