Маніпуляція: Держдеп Сполучених Штатів визнав Путіна президентом

Цитата вирвана з контексту. Речник Держдепу підкреслив, що Сполучені Штати не вважають вибори демократичними, а тому не відвідували інавгурацію Путіна.

Проросійськими джерелами шириться новина про те, що Держдеп США визнав Путіна президентом Росії. У коментарях до цих публікацій користувачі мережі трактують заяву як «поганий сигнал для українців» та навіть «прямий наказ українцям здаватися».

Скриншот — Telegram

Насправді ж цитата Метью Міллера, речника Держдепу США, вирвана з контексту. Під час брифінгу від 6 травня 2024 року його спитали, чи будуть представники Сполучених Штатів бойкотувати інавгурацію Володимира Путіна 7 травня. Міллер повідомив, що США не будуть присутні на церемонії та запропонував кореспондентці «зробити з цього власні висновки». На запитання про те, чи вважають Сполучені Штати Путіна легітимним президентом Міллер відповів, що держава не визнає вибори і не вважає їх ані вільними, ані чесними, однак Путін — президент Росії, і буде продовжувати діяти в цій ролі. Після цього на брифінгу обговорили ядерну загрозу від Росії та перспективи нових санкцій. Отже, хоча Міллер дійсно назвав Путіна президентом Росії, прокремлівські ресурси повністю проігнорували невигідний для них контекст висловлювання.        

Раніше Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, у якій відмовилося визнавати Путіна президентом Росії через порушення у ході виборів низки міжнародних угод, а саме Статуту ООН, Декларації про принципи міжнародного права, Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни тощо. Також інавгурацію Володимира Путіна бойкотували Канада, Великобританія та більшість країн-членів Євросоюзу. 
Такими фейками російська пропаганда вже не вперше намагається надати легітимності виборам в Росії. Раніше StopFake спростовував новину про те, що Папа Римський привітав Путіна з «перемогою» в президентських виборах.

Джерело