Не самарянка, а Мати Божа: дослідження одного із найдавніших зображень у місці християнського культу

Не самарянка, а Мати Божа: дослідження одного із найдавніших зображень у місці християнського культу

Domus Ecclesiae, знайдений на руїнах стародавнього міста Дура-Европос, є одним із найдавніших свідчень християнського культу. Будинок, організований для літургійних цілей, є пам’яткою, відомою у всьому світі як рідкісний приклад збереженого місця християнської літургії до 313 року. Серед виявлених там знахідок археологи віднайшли баптистерій у чудовому стані. Традиційно вважалося, що на картинах, які його прикрашали, серед інших зображені: самарянка, з якою Христос нібито розмовляв біля криниці. Деякі дослідники, однак, припускають, що таке тлумачення є хибним – і на зображенні – Богородиця, яка дивилася на неокатехуменів, які входили у воду хрещення.

«Група археологів дослідила картину, що зображує жінку, схилену над колодязем (…) у невеликому баптистерії церкви Дура-Европос», що датується 3-м століттям нашої ери, йдеться на іспаномовному веб-сайті aciprensa.com. Як написала Мері-Джоан Лейт у звіті до дослідження, опублікованому в «Biblical Archaeology Review», є багато прихильників ототожнення зображеної на картині фігури з Богоматір’ю, а не з самарянкою, яку Христос зустрів біля криниці, інформує pch24.pl.

Як зазначає вчений, набирає популярності думка, що старовинна декорація зображує Діву Марію в момент Благовіщення. Проте сцена сповіщення Марії про народження Божественного Спасителя не була заснована на тексті Євангелія св. Луки. Живопис стародавніх християн швидше збігається зі змістом апокрифічного тексту II ст., що розповідає про життя Богоматері перед Різдвом Господнім – Протоєвагелія Якова.

Згідно з текстом вищезгаданого апокрифу, Марія почула відоме привітання «Радуйся, благодаті повна» з уст ангела Гавриїла, коли взяла глечик і пішла до криниці по воду. Майкл Пеппард був першим, хто ототожнив текст апокрифу із зображенням з Дура-Европос. У представленій сцені немає Христа, Котрий розмовляв з самарянкою, а мотив «Благовіщення біля криниці» дуже часто використовували перші християни.

Саме місто, в якому розташовувався Domus Ecclesiae, було зруйноване в 256 р. після Христа – тож артефакти, знайдені археологами на його руїнах, походять із ще більш ранніх часів… Невідомо, чи якби теза про марійський зміст живопису виявилася правдивою, зображення з Дура-Европос нотримало б ранг найдавнішого відомого зображення Марії. Що знаменно – розміщеного на місці поклоніння перших християн.

Найдавніше зображення Матері Божої, знайдене на сьогодні, датується 150 роком після Христа і зображає Марію, яка годує грудьми Дитятко Ісуса. Археологи знайшли його у катакомбах Прісцилли.

Джерело