Німеччина: Католицька та протестантська церкви хочуть тіснішої співпраці

Німеччина: Католицька та протестантська церкви хочуть тіснішої співпраці

Дві головні церкви Німеччини вважають своїм обов’язком ще тіснішу співпрацю. «Переважна більшість усіх членів Церкви очікує від церков більшої співпраці, а не культивування чи навіть загострення власного конфесійного профілю», — йдеться у спільній статті, опублікованій двома єпископами, відповідальними за екуменізм, у вівторковому номері щоденної газети «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Про «зміну парадигми» пишуть католицький єпископ Магдебурга Герхард Файге та президент протестантської церкви в Гессені та Нассау Фолькер Юнг. «Екуменізм слід розуміти не як статичну мету єдності, яка має бути досягнута в певний момент, а як динамічний процес», — сказали два голови Контактної дискусійної групи Конференції єпископів Німеччини (DBK) і Ради Євангельської Церкви Німеччини (EKD), пише КАІ.

Обидва визнають, що між їхніми церквами все ще існують розбіжності, наприклад, щодо етичних питань. «У взаємному діалозі ми повинні тверезо визнати це і не визначати такі обмежені розбіжності як кінець екуменізму», – заявляють вони. «Однак ми вважаємо своїм обов’язком продовжувати шукати діалогу один з одним і намагатися жити разом і свідчити Євангеліє словом і ділом у цьому світі», – наголошують вони. Єпископи зазначають, що екуменізм практикується в Німеччині в багатьох групах і парафіях, а також на рівні церковного керівництва, і що, на щастя, в усіх сферах є багато спільного. «Екуменічні стосунки склалися і є майже очевидними», — наголошують представники обох німецьких церков. Як приклад вони наводять публічні заяви та запровадження конфесійної співпраці у сфері релігійної освіти, а також певну співпрацю між обома благодійними організаціями – Карітасом та Діаконією.

Представники обох Церков також згадують про спільну допомогу біженцям, мігрантам та іншим людям, які потребують допомоги, у телефонних консультаціях або у військовому та поліцейському капеланстві. «Обидві церкви активно задіяні в громадянському суспільстві, часто разом з іншими християнськими церквами – тепер особливо в ініціативах, які проводять кампанії проти правого екстремізму на користь різноманітності та демократії», – написали єпископ Фейге та Юнг. Вони додають, що екуменічні богослужіння є частиною релігійного життя в багатьох місцях, особливо коли йдеться про соціальні події, які їх супроводжують.

Джерело