“Хибний послух завдає шкоди Церкві”, – єпископ Джозеф Стрікленд

"Хибний послух завдає шкоди Церкві", – єпископ Джозеф Стрікленд

Одним із вимірів теперішньої кризи Католицької Церкви є хибне розуміння обов’язку послуху церковній владі.

На цьому наголосив відомий єпископ зі США Джозеф Стрікленд. На його думку, загальною проблемою Церкви сьогодні є «викривлене розуміння влади та послуху».

«Католицька Церква побудована на Істині, яка походить від Всемогутнього Бога і повністю відкрита в Ісусі Христі, Його Божественному Сині – Втіленій Істині. Коли хибне розуміння влади проникає в Церкву, розхитуються підвалини цивілізації, і тепер ми щодня стаємо свідками цих потрясінь», – йдеться в пастирському листі Стрікленда.

Сучасна нігілістична культура заперечує не лише панування Христа над світом, але й саму правду як орієнтир влади. Практичним наслідком цього є ​​те, що влада стає вираженням волі правителя, а не вираженням волі Бога. Цей погляд, як зазначає єпископ Стрікленд, проник у Церкву і становить собою «гнійну рану в Містичному Тілі». Ієрархи, зіпсовані таким розумінням влади, замість служіння Христу і спасенню вірних, почали використовувати владу якраз на шкоду душам.

Плутанина в розумінні авторитету змусила багатьох віруючих забути, що якщо священник проповідує погляди, які суперечать істинам віри, «кожен має право, а фактично навіть урочистий обов’язок виступати проти цих помилок». 

Єпископ Стрікленд також наголосив на тому, що серед сучасних католиків поширеним явищем є хибне розуміння догми про папську непомильність.

Ієрарх нагадав, що історія Церкви знає випадки, коли Римські Папи висловлювали доктринально хибні судження. У цьому контексті він послався на думки Вчителя Церкви св. Роберта Белларміна про можливість спротиву Папі. Також він послався на думки святих, які передбачали настання часів, коли захищати чистоту і повноту віри будуть змушені передусім миряни.

Нагадаємо, восени минулого року після тривалого тиску зі сторони Ватикану єпископа Стрікленда було осунуто від управління єпархією через критику ним тенденцій апостазії у житті Церкви. Він продемонстрував послух самому адміністративному рішенню, але водночас чітко дав знати, що не зречеться обов’язків захисту віри, які випливають із самої природи єпископства. На думку Роберто де Маттеї, таку стратегію можна вважати зразком реагування на теперішню кризу.

Як повідомлялося, наприкінці 2020 року єпископ Стрікленд видав книгу «Світло і закваска: виклик для мирян у XXI столітті».

Джерело: Політична теологія

Джерело