Маніпуляція: Зеленський «призначив» Євросоюзу дату, коли треба прийняти Україну

Володимир Зеленський не висував ніяких вимог Євросоюзу, тим більше не «призначав» дати вступу України до ЄС, шантажуючи чи то Росією, чи Путіним. У червні відбудуться подальші переговори щодо вступу України до ЄС – про це говорять як українська влада, так і представники Євросоюзу.

Російські ЗМІ поширюють «новину» про те, що український Президент Володимир Зеленський нібито висунув ультимативну вимогу до європейців і «призначив» Євросоюзу дату, коли там мають прийняти Україну до свого складу. РЕН ТВ пише, що Зеленський висунув цю вимогу, «шантажуючи Росією», інші ж ресурси пишуть про «шантаж Путіним».

Скриншот – rusvesna.su Скриншот – mk.ru

Такі наративи, які любить поширювати російська пропаганда, спрямовані на дискредитацію України перед її союзниками в ЄС, а також на дискредитацію українського Президента.

Насправді Володимир Зеленський не висував ніяких вимог до Євросоюзу, тим більше не «призначав» дати вступу України до ЄС, шантажуючи Росією чи Путіним. Український Президент заявив під час зустрічі з Президентом Литви Гітанасом Науседою та Президентом Польщі Анджеєм Дудою, що переговори про вступ України до Євросоюзу необхідні для європейської єдності.

Скриншот – radiosvoboda.org

«Критично важливо для європейської єдності підтвердити, що Євросоюз не боїться самого себе і що НАТО не боїться власних правил: кожна демократична нація в Європі, яка поділяє та захищає спільні цінності Європи і євроатлантичного простору, заслуговує на членство в ЄС та Північноатлантичному альянсі», — сказав Президент.

Під час зустрічі Зеленський також закликав підтвердити цей принцип реальними діями: «Червень — це час, коли правильно буде розпочати фактичні переговори щодо вступу України до Євросоюзу. Європі потрібен цей сигнал її власної сили, щоб Путін не мав спокуси подумати, нібито Європа виявляє слабкість».

Наприкінці квітня 2024 року Президент Зеленський підтвердив, що Україна готова вже в червні цього року розпочати переговори про вступ до Європейського союзу. Під час одного зі своїх вечірніх звернень Володимир Зеленський повідомив, що цього року Україна має утримати ситуацію і досягти нових цілей на кожному зі стратегічних напрямків. «Євросоюз, фактичний старт переговорів, наше зближення – це один із таких напрямків», — сказав він.

Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова також висловила сподівання, що Євросоюз схвалить переговорну базу щодо України та скликання першої міжурядової конференції у червні.

«Лідери ЄС направили політичний сигнал про початок переговорів ще в грудні минулого року. Я дуже сподіваюся, що реальні переговори можуть розпочатися у червні. Я думаю, що Україна готова до переговорів», — зазначила Матернова.

Це не означає, що Україна готова до миттєвого вступу до ЄС, наголосила Матернова. «У цьому і полягає ідея переговорів: під час них триватиме процес реформ», — сказала вона.

«Тому я дуже сподіваюся, що рамки переговорів, запропоновані Європейською комісією у березні, будуть затверджені в червні. У червні може відбутися міжурядова конференція для обговорення технічних моментів», — пояснила пані посол ЄС в Україні.

Раніше StopFake спростовував фейки про те, що в Києві нібито розкрили план ЄС «нанести удар по Зеленському найближчим часом» і що країни ЄС нібито будуть «видавати» українських чоловіків, що підлягають мобілізації.

Джерело