Фейк: На кладовищі під Києвом наказали прибрати прапори з могил військових 

  • Автор допису:

Представник Північного кладовища, де було знято це відео, спростував цю інформацію. За його словами, на відео показані цивільні поховання, а на могилах військових прапори стоять.

У проросійських джерелах поширюється відео, зняте на Північному кладовищі, що на Київщині. На ньому чоловік показує нібито поховання військових та розповідає, що ще нещодавно тут стояли прапори України, однак за наказом адміністрації їх прибрали. Він припускає, що причиною такого вчинку є бажання влади приховати справжню кількість загиблих.

Скриншот — TikTok

Однак це повідомлення не відповідає дійсності. У коментарях на акаунті в TikTok, який першим поділився цим відео, користувачі звернули увагу на те, що чоловік знімає надгробки ззаду, аби неможливо було роздивитися написи на них, а також на те, що багато могил виглядають досить старими і навряд чи можуть бути похованнями військовослужбовців. Це нам підтвердив і представник адміністрації Північного кладовища. За його словами, на кладовищі узагалі відсутня окрема ділянка з похованнями військовослужбовців — кладовище є переважно цивільним, а полеглих воїнів ховають поряд із родичами і, за їх бажанням, встановлюють на могилах прапори України. Працівник Північного кладовища також зазначив, що на зафіксованій на відео ділянці поховання військових відсутні. Отже, це чергова вигадка російської пропаганди, покликана деморалізувати українських військових та їхні родини. 

Читайте спростування схожої дезінформації у матеріалі Фейк: Українські військові залишаться без виплат.

Джерело