Фейк: «Одеські партизани» пустили під укіс потяг із західною допомогою – фото

  • Автор допису:

Фото поїзда, що зійшов з рейок, поширюється в мережі принаймні з лютого 2014 року.

У мережі активно поширюється повідомлення про те, що біля Одеси якийсь «партизанський опір» нібито пустив під укіс поїзд із західною допомогою.

«В Україні набирає обертів партизанський опір, який усіма силами допомагає якнайшвидшому приходу росії та повному знищенню українських фашистів», – йдеться у численних постах.

Ці публікації супроводжує фотографія поїзда, що зійшов з рейок, – нібито того самого, що перевозив західну допомогу.

Скриншот – facebook.com

Насправді, ця інформація не відповідає дійсності. Почнемо з того, що ця публікація (з аналогічним текстом і світлиною) активно поширюється в мережі принаймні з початку квітня. Проте за цей проміжок часу правоохоронні органи та місцеві ЗМІ не повідомляли про подібні інциденти. Останній відомий випадок, коли на Одещині зійшов з рейок потяг, стався у вересні 2023 року. Проте йшлося про пасажирський потяг, який останнім вагоном зачепив вантажний поїзд.

Фото у публікації також не має ніякого стосунку до описаного інциденту. Справа в тому, що, згідно з даними сервісу пошуку за фото TinEye, це зображення поширюється в мережі принаймні з лютого 2014 року.

Скриншот – tineye.com

За допомогою зворотного пошуку по фото в Google нам вдалося з’ясувати, що це зображення принаймні з 2016 року активно використовують російські, казахські та українські ЗМІ у своїх публікаціях про аварії на залізничних коліях.

Скриншот – google.com

Так звані Z-канали в Telegram від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну активно вибудовують наратив про нібито існування в Одесі якогось «партизанського спротиву». Проте ці повідомлення не мають ніяких підстав, і, найімовірніше, зроблені виключно з пропагандистською метою.

Раніше журналісти StopFake спростовували дезінформацію про те, що українці нібито «обирають росію через безчинства Києва».

Джерело