Фейк: У Парижі вирішили перейменувати міст Аваль на міст Червоної армії

  • Автор допису:

Міська рада Парижа спростувала цю інформацію, таке рішення навіть не виносилося на обговорення.

Низка російських ЗМІ, а також користувачі в соцмережах поширюють новину про те, що міська влада Парижа нібито ухвалила рішення про перейменування моста Аваль на міст Червоної армії.

«Зазначається, що відповідне рішення було ухвалено, щоб віддати належне Червоній армії та її важливій ролі у перемозі над нацистською Німеччиною», — заявляють пропагандистські ресурси.

Скриншот – vk.com Скриншот – topwar.ru

Тема Другої світової війни займає особливе місце у кремлівській пропаганді, яка активізується до травня, коли росія святкує день перемоги, а в Європі відзначається день пам’яті та примирення. У цьому контексті активно поширюються дезінформаційні наративи про підтримку в Європі пропагандистських акцій, таких як «Безсмертний полк», або про «свідчення» підтримки європейцями російського бачення історії, зокрема, ролі радянської армії в завершенні Другої світової війни.

Новина про те, що в Парижі захотіли перейменувати один із мостів на честь Червоної армії, є фейком. Журналісти французького медіа TF1 звернулися з запитом до міської ради Парижа, щоб дізнатися, чи справді в неї є плани щодо перейменування. Там спростували поширювану інформацію і зазначили, що ніякого рішення про нове найменування моста, тим більше на честь Червоної армії, міська рада Парижа не приймала. Там навіть не розглядали це питання, хоча члени міської ради регулярно розглядають пропозиції щодо перейменування споруд та вулиць у місті. Також міська рада підтвердила журналістам, що у Парижі на сьогодні немає жодного моста, присвяченого Червоній армії.

Більше того, російські пропагандисти, крім поширення фейкової новини про перейменування, ще й переплутали основні факти про міст Аваль, заявивши, що цей міст нібито з’єднує 12 і 13 округи міста, хоча насправді – округи 15 і 16. 

Раніше StopFake спростовував фейки, пов’язані з Другою світовою, наприклад, про те, що жоден німець нібито не воював у Червоній армії під час Другої світової війни, або про те, що кримських татар нібито депортували «за дезертирство з Червоної армії та зраду Батьківщини».

Джерело