Фейк: В Україні пропонують переплавити радянські медалі на «стильні прикраси»

  • Автор допису:

Агітпроп вигадав «новину про те, що українська ювелірна майстерня нібито пропонує переплавити радянські медалі на «стильні прикраси». StopFake зв’язався з представником майстерні, який спростував факт розміщення реклами такої послуги. Крім того, агітпроп припустився помилки в «оголошенні», характерної для людини, яка не володіє українською мовою.

Кремлівські ЗМІ та користувачі соцмереж продовжують створювати фейки, пов’язані з річницею перемоги над нацизмом і тим, як Україна ставиться до ветеранів Другої світової. Минулого року агітпроп брехливо стверджував, що замість 9 травня Україна запровадила нове свято — «свято перемоги над Росією». 2022 року  писали, що Київ нібито взагалі скасував «День перемоги».

Цього разу російська пропаганда вигадала, що в Україні вже нібито навіть пропонують переплавляти радянські медалі ветеранів Другої світової на «стильні прикраси». Як «доказ» у публікації використовується підроблений скриншот реклами ювелірної майстерні з відповідною пропозицією. Прямого посилання на такий «сервіс» агітпроп не надав.

«Напередодні свята Перемоги в Україні розганяють тему: «Переплавте радянську медаль на стильну прикрасу». Заклик плавити нагороди, зароблені кров’ю предків… це той рівень деградації суспільства, який уже й коментувати гидко», — пишуть користувачі.

Скриншот — facebook.com Скриншот сайта Аргументы и Факты

Після поширення цієї інформації StopFake перевірив, чи справді одна з українських ювелірних майстерень рекламує послугу з переплавлення радянських медалей у «стильні прикраси». Як і слід було очікувати, агітпроп просто вигадав таку «послугу».

На кремлівському скриншоті видно, що ювелірна майстерня розташована на вулиці митрополита Шептицького, 14. Також агітпроп залишив перші чотири цифри мобільного телефону майстерні. Наданої інформації виявилося достатньо, щоб знайти цю ювелірну майстерню. В інтернеті можна знайти безліч  оголошень, в яких адреси та телефони збігаються з тими, що вказані на фейковому скриншоті.

Скриншот фейкової реклами Скриншот з оголошенням ювелірної майстерні

Журналісти StopFake зателефонували за вказаним номером і запитали, чи дійсно майстерня рекламувала таку послугу. Представник майстерні (чоловік вирішив не називати своє ім’я та прізвище для публікації — прим. ред.) здивувався і попросив надати йому цю «рекламу». Ознайомившись із нею, він заявив, що майстерня ніколи не рекламувала таким чином ні себе, ні такий «сервіс».

Окрім цього, «рекламу» ювелірної майстерні складала людина, яка не володіє українською мовою. Справа в тому, що слово «переплавте» було написано на російський манер — з літерою «ь». Українською мовою слід було написати без м’якого знака – «переплавте».

Скриншот фейкової реклами

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що в Україні скасували святкування 9 травня і «розігнали людей по домівках».

Джерело