Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Про новації податкового законодавства під час зустрічі в Яворівській ДПІ

Днями за участі начальника Яворівської державної податкової інспекції Головного управління  ДПС у Львівській області (Яворівська ДПІ) Петра Шота відбулася зустріч для платників податків на тему: «Щодо новацій в законодавстві в умовах воєнного стану».

Під час заходу податківець повідомив платникам щодо права громадян на застосування податкової знижки.

Спілкувались про новації податкового законодавства, застосування РРО в умовах воєнного стану, легалізації трудових відносин.

Наприкінці присутні отримали відповіді на питання, а також друковану продукцію.

Про новації податкового законодавства під час інтерв’ю в Яворівській ДПІ

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями начальник Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області (Яворівська ДПІ) Петро Шот під час інтерв’ю для головної редакторки друкованої газети «Яворівський голос плюс» Людмили Шубіної повідомив платникам про новації податкового законодавства.

Обговорили новації податкового законодавства, право громадян на застосування податкової знижки.

Спілкувались про оподаткування виплат благодійної допомоги внутрішньо переміщеним особам, легалізацію трудових відносин.

Також проінформовано про новації застосування РРО в умовах воєнного стану.

На всі поставлені питання в ході заходу надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Яворівській ДПІ про отримання податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі начальника Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петра Шота відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповів на питання отримання податкової знижки.

Під час заходу платникам повідомили, що для отримання знижки за 2023 рік необхідно заповнити та до 31 грудня 2024 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи.

Звернув увагу, що якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Про єдиний внесок як джерело соціальної захищеності громадян

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (єдиний внесок) – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

За рахунок коштів, що надходять від сплати єдиного внеску здійснюється фінансування видатків на виплату, зокрема:

  • пенсії;
  • допомоги по тимчасовій втраті працездатності;
  • допомоги по вагітності і пологах;
  • одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві, членам їх сімей;
  • інші види страхових виплат, встановлені законом.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску, умови та порядок його нарахування і сплати визначає Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі – Закон № 2464).

Платниками єдиного внеску є, зокрема:

  • роботодавці (частина 1 п. 1 ст. 4 Закону № 2464);
  • фізичні особи, які сплачуються єдиний внесок самі за себе:

– фізичні особи – підприємці, у т. ч., які обрали спрощену систему оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів)) (частина 4 п. 1 ст. 4 Закону № 2464);

– особи, які провадять незалежну професійну діяльність (частина 5 п. 1 ст. 4 Закону № 2464);

– члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (частина 51 п. 1 ст. 4 Закону № 2464);

  • особи, які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина 15 п. 1 ст. 4 Закону № 2464).

Оновлено порядок повернення податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що 11.03.2024 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.02.2024 № 52 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 23.02.2024 за № 274/41619) (далі – Наказ № 52), яким внесено зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 квітня 2019 р. за № 370/33341), із змінами.

Змінами Порядок приведено у відповідність до законів України:

– від 15 серпня 2022 року № 2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України»;

– від 10 серпня 2023 року № 3317-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»;

– від 12 січня 2023 року № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Наказ № 52 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 11.03.2024 № 23.

Застосунок “Моя податкова” дозволяє отримувати податкові послуги в смартфоні. Цінуйте свій час та приєднуйтесь!

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє представникам бізнес-спільноти, що у мобільному застосунку «Моя податкова» доступні нові сервіси для платників податків:

Відтепер у мобільному застосунку «Моя податкова» доступні нові сервіси для фізичних осіб-підприємців:

– «Мій ФОП» у розділі «Мої дані» застосунку: інформація про реєстрацію ФОП та обрання спрощеної системи оподаткування;

– подання податкових декларацій платника єдиного податку: для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування 1-3 груп, у розділі «Послуги»;

– сплата податків: доступна у «Стані розрахунків з бюджетом» розділу «Послуги».

Близько 70 тисяч користувачів вже завантажили мобільний застосунок «Моя податкова» та отримують податкові послуги у смартфоні.

Цінуйте свій час та приєднуйтесь!

Подання декларації про майновий стан і доходи

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області повідомляє, що 30 квітня 2024 року закінчилась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2023 року. Річну податкову Декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2024 року громадяни, які отримали доходи, що підлягають оподаткуванню, з яких у 2023 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб. Завершення кампанії декларування не позбавляє обов’язку подання декларації при отриманні таких доходів.

У разі неподання Декларації про майновий стан і доходи в установлений законом строк, контролюючий орган має право проводити документальні позапланові перевірки та зобов’язаний самостійно визначити суму грошових зобов’язань.

Крім того, термін подання Декларації громадянами, які заявляють право на податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році – 31 грудня 2024.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет платника (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» або через мобільний застосунок «Моя податкова». Скористатись зазначеними сервісами зможуть особи, які ідентифіковані за особистим електронним підписом, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

У разі закриття об’єкта оподаткування, не забудьте подати повідомлення за ф. № 20-ОПП

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що згідно з п. 8.1 розд. VIIІ Порядку обліку платників податків  і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588), платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку у порядку, встановленому розд. VIIІ Порядку № 1588.

У разі закриття об’єкта оподаткування, об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням або через який провадиться діяльність, у тому числі внаслідок припинення діяльності платника податків, повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після закриття об’єкта з оновленою інформацією про нього, при цьому розділ 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП заповнюється одним рядком наступним чином:

– у графі 2 «Код ознаки надання інформації» вказується значення «6 – закриття об’єкта оподаткування»;

– графи 3-10 та 12 заповнюються згідно з Пам’яткою для заповнення розділу 3 повідомлення за ф. № 20-ОПП, передбаченою у додатку до повідомлення за ф. № 20-ОПП;

– графа 11 не заповнюється.

Зверніть увагу, в разі закриття об’єкта оподаткування, об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням або через який провадиться діяльність, повідомлення за ф. № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, який закрито, подається протягом 10 робочих днів після його закриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Про застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує платникам податків, що платники єдиного податку (крім першої групи) при здійсненні розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО на загальних підставах.

Впровадження фіскалізації розрахунків для платників є не лише зручним інструментом для обліку отриманих доходів, а й надає їм можливість підтвердити бажання працювати відкрито та чесно. Зазначене є надзвичайно важливим у відносинах України із закордонними партнерами та є запорукою успішності євроінтеграційних процесів в Україні.

На сьогодні у складний для України час повернення української економіки на довоєнний рівень можливе за умови неухильного дотримання платниками податків вимог чинного законодавства України.

Зауважимо, що платникам не слід зважати на міфи щодо складності використання РРО/ПРРО у своїй діяльності та фіскалізації через них отриманих доходів.

Звертаємо увагу всіх платників податків, що добровільне виконання вимог законодавства у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», вбереже суб’єктів господарювання від штрафних (фінансових) санкцій.

Разом з цим, акцентуємо увагу, що виконання вимог законодавства податкової сфери є обов’язком кожного громадянина нашої держави, тому сподіваємося на правову свідомість суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання ними обов’язків платника податків.

Джерело