Маніпуляція: Запит «З Днем перемоги» став першим у Google Trends в Україні

  • Автор допису:

Ця інформація є маніпуляцією. Переважна більшість запитів «З Днем перемоги» була зафіксована в анексованому росією Севастополі, на всьому півострові Крим, а також в окупованій Луганській області. В інших регіонах України, де немає російської армії, ця цифра становить від 13 на Одещині до 1 у більшості регіонів на заході України. Це значення, які подаються у відсотках до загальної кількості запитів у Google.

У  соціальних мережах і на російських сайтах поширюють інформацію про те, що 9 травня 2024 року пошуковий запит «З Днем Перемоги» нібито став першим у Google Trends в Україні. «Сьогодні Україна вперше за всі роки незалежності не відзначатиме офіційно День перемоги. (…) Але й цього року українці вже починають активно шукати інформацію про День перемоги в Google. Цей запит – «День перемоги» – зранку став найпопулярнішим запитом з України, за даними сервісу Google Trends», –  заявляють на російських сайтах та в соцмережах. Відтак користувачі акцентують увагу на тому, що  «спроба Зеленського скасувати День перемоги провалилась», а українці, як і раніше, вважають цей день важливим, а отже, перебувають в інформаційному полі РФ.

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація є маніпуляцією. У сервісі Google Trends дійсно зазначають, що 9 травня цього року пошуковий запит «День перемоги» є популярним. Проте переважна більшість цих запитів була зафіксована в анексованому росією Севастополі, на всьому півострові Крим, а також у Луганській області, яка була повністю окупована рф у 2022 році. На четвертому та п’ятому місцях серед територіальних одиниць – Донецька та Херсонська області, значні частини яких перебувають під тимчасовою окупацією російських військ.

Скриншот – trends.google.com

Таким чином розуміємо, що, по-перше, ці пошукові запити могли здійснюватись масово та сплановано з окупованих територій для створення потрібного Кремлю наративу про те, що українці нібито, як і раніше, хочуть відзначати «День перемоги» разом із рф. По-друге, анексований росією ще 2014 року український півострів Крим понад десять років перебуває практично під повним інформаційним контролем росії. Жителі півострова, так само, як і жителі окупованих регіонів Донецької та Луганської областей, повністю підпадають під російський інформаційний вплив і відзначають «День перемоги» разом з Москвою, починаючи з 2014 року.

Російська пропаганда, однак, намагається створити новину про те, що «українці, які перебувають під диктатурою Зеленського», всіляко опираються його політиці щодо 9 Травня. Насправді, згідно зі статистикою Google Trends, пошукових запитів «З Днем перемоги», які виходять саме з підконтрольних українській владі територій країни, вкрай мало. Наприклад, рівень зацікавленості цією темою в Криму становить 94, на Луганщині — 89, на Донеччині — 43. Це значення, які подаються у відсотках до загальної кількості запитів у Google. В інших регіонах України, де немає російської армії, ця цифра становить від 13 на Одещині до 1 у більшості регіонів на заході України. Отже, наратив про те, що українці масово шукають інформацію про День перемоги, є черговою російською маніпуляцією.

Крім того, ще однією спробою російських ЗМІ довести «любов» українців до святкування 9 Травня та непокірність «режиму Зеленського» стала  новина про те, що кияни «з ранку 9 травня несуть квіти до Вічного вогню у Парку Слави». Для ілюстрації в мережі публікують відео, на якому семеро людей, в основному молоді люди у спортивних костюмах, синхронно підходять до Меморіалу Слави у Києві та на рахунок «три-чотири», який чути за кадром, покладають гвоздики до меморіалу. Всі деталі вказують на те, що це відео є постановочним, знятим для створення потрібної російській пропаганді «картинки» з Києва. Ніякої масовості чи зібрань біля Меморіалу Слави на опублікованому відео не помітно.

За інформацією Центру протидії дезінформації (ЦПД), популярність Дня перемоги в Україні вже протягом багатьох років стабільно знижується, про що свідчать дані соціологічних досліджень — лише 11% українців досі вважають цей день святом, що є рекордно низьким показником за всю історію незалежної України. «Отже, відмова від Дня перемоги 9 травня на користь Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня не є «насадженням нових порядків», як це подає російська пропаганда, а відповіддю на запит суспільства», — наголошують у ЦПД.

Нагадаємо, що 2024 року Україна вперше відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 8 травня — як єдине державне свято замість двох різних знакових дат. До цього часу в Україні 8 травня відзначали День пам’яті та примирення (як пам’ятний день), а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (як державне свято з вихідним у невоєнний час). Однак наприкінці травня 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон, який скасував обидва ці свята, натомість встановивши нове державне свято 8 травня — День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Такий розрив із Україною у переосмисленні пам’яті Другої світової війни став досить болісним для російського імперіалізму, а російська пропаганда цього року всіма силами намагається переконати свою аудиторію, що українців просто змусили відзначати День перемоги 8 травня. Відповідно вкотре російські ЗМІ лише видають бажане за дійсне.

StopFake продовжує викривати схожі фейки у матеріалах: «Фотофейк: Бригада ЗСУ використала слова Путіна в рекрутинговій рекламі», «Фейк: В Україні мають намір знищити Десятинну церкву», «Маніпуляція: В Україні почнуть звільняти з роботи людей, родичі яких живуть у росії або на окупованих територіях».

Джерело