​​Останнім засобом збалансування енергосистеми в умовах дефіциту, коли не вистачає імпорту та аварійної допомоги, є обмеження споживання

​​Останнім засобом збалансування енергосистеми в умовах дефіциту, коли не вистачає імпорту та аварійної допомоги, є обмеження споживання. Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький під час брифінгу в «Українському медіа-центрі» відповів на питання журналістів щодо їх застосування:

🔹Чому обмеження застосовуються ввечері і вночі?
-Вечері спостерігається найвище споживання протягом доби. Вночі імпорт не поступає в українську енергосистему і, попри те, що споживання падає, ресурсу не вистачає.  Де можемо, ми перекриваємося аварійною допомогою, але цілодобово її брати неможливо, тому доводиться і вночі застосовувати графіки обмеження промисловості.

🔹Чи можуть підприємства уникнути відключень?
Якщо підприємства, які попадають під обмеження, коли енергосистемі не вистачає потужності, будуть імпортувати для себе електроенергію хоча б на 30% свого споживання, то сьогоднішні правила гарантують їм невідключення. Закликаємо підприємства подбати про покриття свого графіку споживання саме за рахунок імпорту. Цим вони допоможуть  і собі уникнути відключень,  і енергосистемі. Імпорт набагато дешевше за аварійну допомогу, а також це –  гарантоване, надійне, планове джерело постачання електроенергії в систему.

🔹Кого ще можуть торкнутися обмеження?
Якщо дефіцит в енергосистемі збільшиться і стане безперервним протягом доби,  то в такій ситуації застосовується сумновідомий усім нам графік погодинних вимкнень (ГПВ). «Укренерго» доводить до кожної області ліміт споживання. Обленерго, разом з місцевою обласною військовою адміністрацією, розподіляють цей ліміт по кожному споживачеві, формуючи черги відключень. Тобто, якщо дефіцит посилиться, то графіків обмеження промисловості може не вистачити, і тоді треба буде застосовувати графіки для всіх споживачів.

🔹В який період доби електрики достатньо для споживання?
Це денні години, приблизно з 12:00 до 15-16:00. Є пік сонячної активності і сонячні електростанції закривають дефіцит, який спостерігається в інші години.

🔹Чи ситуація однакова для всіх регіонів?
Ситуація однакова тому, що енергосистема працює як єдиний організм. Немає значення –  де саме знаходиться споживач, окрім специфічних випадків, де мережа не пропускає достатньо електроенергії. Це Харків, де ми плануємо усунути ці обмеження практично сьогодні або завтра, і це Криворізький район. В усіх інших областях ситуація абсолютно ідентична.

🔹Чому спочатку відключають промисловість, а потім населення? Який орган визначає цей порядок?
Існують технічні причини –  чому саме в такій послідовності відключаються споживачі. Коли дефіцит виникає в окремі години, може бути фізично неможливо або недоцільно по декілька разів на добу відключати мільйони споживачів. Це впливає на знос обладнання обленерго і технічно досить складно. Тому для таких випадків передбачений графік обмеження потужності промислових споживачів. Це технічно більш правильно.
Ці правила розробляються оператором енергосистеми, затверджуються Міненерго, і є наказом, обов’язковим для виконання.

Більше дивіться у відео за посиланням 👇https://www.youtube.com/watch?v=ylu9AK9s2zI&t=1s

Джерело