Фейк: Всесвітній економічний форум «закликає до укладання шлюбів із тваринами»

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) ніколи не закликав до укладання шлюбів із тваринами. Представник ВЕФ заявив, що організація ніколи не робила таких заяв і не має повноважень та намірів давати вказівки урядам, іншим установам чи приватним особам щодо будь-якого питання. Ба більше, твердження, що в Іспанії легалізували шлюби з тваринами на державному рівні, також не відповідає дійсності.

У соціальних мережах та на сайтах поширюють інформацію про те, що Всесвітній економічний форум (ВЕФ) нібито закликає до укладання шлюбів з тваринами задля підвищення різноманітності та інклюзивності.

«Шлюби з тваринами дозволили на державному рівні. (…) Іспанія першою ухвалила таке законодавство, вплив ВЕФ та Педро Санчеса. Закон дозволяє підтримувати “відносини” з тваринами без втручання ветеринарів. Глобалісти прагнуть поширити цю практику по всьому світу. За це стояв святий Майдан і гинуть українці», — пишуть користувачі соцмереж, традиційно згадуючи також Україну та Євромайдан.   

Скриншот – facebook.com

Насправді ця інформація є фейком. Світовий економічний форум ніколи не закликав до укладання шлюбів з тваринами і не має повноважень давати будь-які розпорядження урядам країн або приватним особам. В Іспанії також немає законів, які легалізували б шлюби з тваринами.

Цю неправдиву новину почали розповсюджувати ще в першій половині 2023 року, проте тепер до неї «приєднали» і український контекст, стверджуючи, що саме «за це стояв Майдан і гинуть українці». Відповідно до інформації  видання India Today, керівник відділу роботи зі ЗМІ та громадськістю ВЕФ Янн Цопф заявив з цього питання: «Це фальшива історія, спрямована на дискредитацію важливої ​​роботи, яку проводить Всесвітній економічний форум для вирішення серйозних глобальних проблем. ВЕФ ніколи не робив таких заяв і не має повноважень та намірів давати вказівки урядам, іншим установам чи приватним особам щодо будь-якого питання».

Що стосується «легалізації шлюбів з тваринами в Іспанії», такі заяви поширилися, найімовірніше, в контексті ухваленого в країні закону про захист тварин. У лютому 2023 року нижня палата іспанського Конгресу ухвалила закон, спрямований на зміну законодавства, що регулює жорстоке поводження з тваринами. Закон набрав чинності 29 вересня 2023 року.

Як пояснює іспанське видання The Local, спірний момент пов’язаний із зміною Кримінального кодексу Іспанії (ст. 337) та покарань за жорстоке поводження з тваринами. Раніше Кримінальний кодекс передбачав покарання за «сексуальну експлуатацію» тварин, але формулювання було змінено на покарання за «дії сексуального характеру… які завдають тварині травми, що вимагає лікування». Тобто той факт, що в запропонованому оновленому тексті не було зазначено, що всі сексуальні дії з тваринами повинні вважатися злочином, а не лише ті, які завдають тваринам фізичної шкоди, сприйняли як «доказ» легалізації зоофілії в Іспанії.

Ба більше, згідно з інформацією на сайті Snopes  представник Міністерства соціальних прав Іспанії відреагував на звинувачення в легалізації зоофілії і заявив іспанському виданню El Diario, що всі сексуальні дії з тваринами будуть каратися. У разі заподіяння тілесних ушкоджень вони вважатимуться злочинами, в інших випадках — менш серйозних правопорушень — класифікуватимуться як жорстоке поводження без видимих ​​ознак травми.

Багато сайтів, зокрема Snopes, The Local, Africa Check, India Today, Myth Detector, Vox Ukraine та інші раніше також спростували цей фейк. Отже, такі неправдиві повідомлення, що поширюються знову, стали частиною наративу російської пропаганди про «витіснення традиційних цінностей на Заході», яке тепер нібито торкнеться «всього світу» і особливо України. StopFake продовжує викривати схожі фейки в матеріалах «Фейк: ВООЗ виключила педофілію зі списку психіатричних відхилень», «Фейк: Західні фармкомпанії використовували немовлят у Маріуполі для дослідів», «Фейк: Сорос заявив, що «тільки Росія турбується про українців».

Джерело