Папа: Святий Дух творить гармонію Церкви

Папа: Святий Дух творить гармонію Церкви

Проповідуючи під час Святої Меси у Вероні, Святіший Отець наголосив на потребі Святого Духа, Який дає відвагу і творить гармонію в душі та суспільствах.

«Брати і сестри, Святий Дух є головною дійовою особою нашого життя! Він є тим, хто провадить нас вперед, хто допомагає нам рухатися вперед, хто спонукає нас розвивати християнське життя», – такими словами звернувся Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в суботу, 18 травня 2024 р., яка стала завершальною подією його душпастирської подорожі до Верони. Богослужіння відбулося на стадіоні ім. Маркантоніо Бентеґоді.

Папа: Святий Дух творить гармонію Церкви

 

Прислухатися до Святого Духа

На початку проповіді Папа Франциск пригадав зустріч апостола Павла з християнською громадою, яка не знала, ким є Святий Дух. «Я думаю, що сьогодні, якщо я запитаю багато християнських громад, ким є Святий Дух, вони не знатимуть, як відповісти», – поділився Святіший Отець.

За його словами, Святий Дух є тим, хто допомагає нам рухатися вперед та спонукає розвивати своє християнське життя, перебуваючи всередині нас. «Зверніть увагу: ми всі отримали Святого Духа при Хрещенні, а при Миропомазанні ще більше! Але чи я слухаю Святого Духа, Який перебуває в мені? Чи прислухаюся до Духа, Який зворушує моє серце і каже мені: “Це не робити, а це робити”? Чи Дух Святий для мене не існує?» – запросив до роздумів Папа.

«Часто ми зустрічаємо християн, які схожі на ледь теплу воду: ні гарячу, ні холодну. Їм бракує мужності», – зауважив Наступник апостола Петра. За його словами, довіра та молитва до Святого Духа дає мужність змінювати своє життя та жити християнським життям.

Творення різноманіття та гармонії

Святіший Отець вказав на істотну функцію Святого Духа – будування Церкви у різноманітності. «Всі ми є різними, але з одним серцем, з любов’ю, яка нас об’єднує. Дух – це те, що рятує нас від небезпеки зробити всіх однаковими», – зазначив він. Ба більше, Святий Дух творить гармонію Церкви серед різних її членів. «Ми всі потребуємо гармонії. Ми всі потребуємо, щоб Дух дарував нам гармонію в наших душах, в сім’ях, містах, в суспільстві, на робочому місці. Протилежністю гармонії є війна, це боротьба один проти одного», – зауважив Папа Франциск. На завершення він закликав просити у Пресвятої Богородиці, щоб Вона дала нам благодать прийняти Святого Дух, щоб як небесна матір, навчила нас приймати Святого Духа.

Папа: Святий Дух творить гармонію Церкви

Джерело: vaticannews.va

Джерело