Брати ІІ-го курсу КТДС взяли участь у відкритій лекції з Історії Християнства

У пʼятницю, 17 травня 2024 року, студенти ІІ-го курсу Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ взяли участь у відкритій лекції з Історії Християнства, організованої викладачем цієї навчальної дисципліни доктором філософії в галузі історії Сергієм Гуменним. У програмі заняття семінаристи відвідали Церкву Спаса на Берестові, а відтак виконавши низку пісень класичними мовами долучились до проведення заходу «Середньовічне місто. Німеччина» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Брати ІІ-го курсу КТДС взяли участь у відкритій лекції з Історії Християнства

Вартує зазначити, що ця відкрита лекція була підсумковою у семестрі та завершальною на проміжному етапі вивчення навчальної дисципліни «Історія Християнства». Прослухавши теоретичну частину матеріалу, активно готуючи семінари на відповідні тематики, семінаристи мали змогу доповнити ці знання ще і практичним заняттям, відвідавши історичний храм у Києві, а пізніше долучитись до події в КНУ ім. Т. Шевченка.

«Разом із братами-семінаристами Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ відвідали пам’ятку архітектури XI—XII ст. – Церкву Спаса на Берестові. Церква у 1990 році була включена до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Вважається, що церква була зведена в період правління київського князя Володимира Мономаха між 1113 і 1125 рр. Після зруйнування Києва в 1240 р. храм протягом декількох століть перебував у занепаді. У 1640-х роках зусиллями Київського митрополита Петра Могили (прижиттєвий портрет якого міститься в храмі) будівля церкви, від якої до того часу залишилась тільки західна частина, була відновлена в стилі українського бароко і заново розписана. Проте оригінальні фрески XII ст. нам сьогодні таки пощастило побачити. А з Церкви Спаса на Берестові дорога пролягла у “Середньовічне місто” в Київському університеті» — ділиться д-р. Сергій Гуменний, викладач «Історії Християнства у КТДС.

За матеріалами: Медіа-центр КТДС

Пресслужба Київської Архиєпархії

Джерело