Екуменічна криза наростає. Православні просять кардинала Фернандеса роз’яснити «Fiducia supplicans»

Екуменічна криза наростає. Православні просять кардинала Фернандеса роз’яснити «Fiducia supplicans»

Святий Престол має серйозні труднощі в екуменічних відносинах з православним світом. Все через доктринальну декларацію «Fiducia supplicans» про благословення одностатевих і неврегульованих пар. Як каже префект Папської ради єдності кардинал Курт Кох, Ватикан досі не виявив бажання роз’яснити сумніви православних.

Декларація «Fiducia supplicans» була оголошена 18 грудня 2023 року. Вона не лише викликала потужну реакцію в самій Католицькій Церкві, спровокувавши опозицію з боку місцевих Церков в Африці та частині Європи; до неї дуже критично поставилися і православні християни. Копти в Єгипті вирішили просто призупинити діалог з Католицькою Церквою; православні, у свою чергу, заявили, що декларація нібито суперечить беззаперечній християнській Традиції і дуже негативно впливає на можливість подальшого діалогу.

Частина православного світу хоче роз’яснити труднощі і очікує від кардинала Віктора Мануеля Фернандеса якогось кроку. Кардинал Курт Кох, який є префектом Папської ради єдності, що займається екуменізмом, нещодавно взяв участь у пленарному засіданні офіційної групи діалогу Римської Церкви та Східного Православ’я. Тому він попросив кардинала Фернандеса відповісти на православні сумніви, висловлені щодо доктринальної декларації «Fiducia supplicans»; він також запросив його на засідання комісії. Однак кардинал Фернандес на зустріч не з’явився, пояснивши, що в його власній дикастерії в цей же час відбувається пленарне засідання. Лише пізніше він надіслав письмову відповідь, але православна сторона вирішила, що це не є належним поясненням. Кардинал Кох, як він сказав в інтерв’ю щоденній газеті «Die Tagespost», попросив у Фернандеса ще одну відповідь…

«Fiducia supplicans» також дуже негативно вплинула на діалог з п’ятидесятницькими та ісламськими спільнотами в Африці; на думку деяких африканських єрархів, це може навіть підірвати довіру до Церкви, оскільки ті, хто поза нею, починають вірити, що католицтво відступає від природного права – і таке переконання зміцнює їхнє рішення триматися подалі від Церкви, пише pch24.pl.

Джерело