Фейк: Майно українських «ухилянтів» почали виставляти на торги

В Україні не виставляли на торги майно ухилянтів від мобілізації. Агітпроп відредагував оголошення одного з українських майданчиків реалізації активів, вигадавши причину продажу квартири для дискредитації мобілізації в Україні.

Кремлівські Telegram-канали та користувачі соцмереж продовжують дезінформаційну кампанію, спрямовану на дискредитацію мобілізації в Україні. Цього разу агітпроп пише, що майно українських «ухилянтів» від мобілізації нібито почали виставляти на торги. «Доказом» цього слугує скриншот з «Української універсальної Біржі», на якій нібито й опубліковано таке оголошення.

«Майно українських ухилянтів почали виставляти на торги. Зокрема й квартири. Очевидно, що людина виїжджала поспіхом – на кухонному столі стоять фрукти, у ванній розставлені зубні щітки. Власність тепер можна втратити в цій країні лише за те, що ти не хочеш помирати за режим Зеленського», — пишуть користувачі.

Скриншот — facebook.com

Після розповсюдження цієї інформації StopFake перевірив, чи справді на одному з українських майданчиків реалізації активів опубліковано оголошення про продаж квартири ухилянта. Як і слід було очікувати, ця інформація виявилася вигаданою.

Дизайн «скриншота» оголошення вказує, що його було нібито зроблено на офіційній сторінці «Української універсальної біржі» у Facebook. На ньому видно, що публікацію розмістили 7 травня о 14.45. Але на сторінці біржі в цей час опубліковано зовсім інше оголошення – «про приватизацію державного підприємства». Зважаючи на все, агітпроп використав саме цей допис для створення фейку. Видно, що кількість «лайків» і поширень оригінального допису та фейкового «оголошення» однакова.

Скриншот «Української універсальної біржі» у Facebook

На сайті вищезгаданого майданчика StopFake вдалося знайти квартиру, про яку писав агітпроп. На те, що йдеться саме про цю квартиру, вказують ідентичні фотографії. Але виявилося, що ця квартира  —  зовсім не «ухилянта», а банкрута. В описі до лоту вказано, що власність належить фізичній особі Бабенко Ірині. Натомість агітпроп у фейковому оголошенні написав, що власником є такий собі «ухилянт Бабенко Дмитро».

Скріншот сайту «Українська універсальна біржа»
Скріншот сайту «Українська універсальна біржа»

Крім цього, на фейковість «оголошення» агітпропу також вказує стиль його написання. Майданчик дотримується офіційно-ділового стилю і не використовує розмовних слів на кшталт «ухилянт». Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що український банк нібито погрожував «ухилянтам» обмеженнями.

Джерело