💔У середу, 29 травня, помер український політв’язень, дослідник та громадський діяч, почесний голова Всеукраїнського…

💔У середу, 29 травня, помер український політв’язень, дослідник та громадський діяч,  почесний голова Всеукраїнського...

💔У середу, 29 травня, помер український політв’язень, дослідник та громадський діяч, почесний голова Всеукраїнського Товариства політичних в'язнів і репресованих Петро Михайлович Франко. Йому було 89 років.

Петро Франко народився у селі Глинивці на Львівщині у 1934 році. У 1949 році 15-річного Петра Франка заслали в ГУЛАГ на п’ять років участь у національно-визвольному русі.

Після відновлення Україною незалежності Петро Франко приклав чимало зусиль для збереження національної пам’яті українського народу. Був членом редакційних колегій науково-документальних видань «Книга пам’яті України», «Реабілітовані історією», «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932–1933 років в Україні».

З його ініціативи виготовлено і встановлено меморіальні дошки Юрію Липі на Яворівщині, Петрові Франку, Романові Сушку, патріарху Йосифу Сліпому, Романові Шухевичу, Євгенові Коновальцю, митрополитові Андрею Шептицькому у Львові. А також львівських пам’ятників Романові Шухевичу, Гайдамакам, митрополита Андрея Шептицького, Євгену Коновальцю, Петру Сагайдачному та Героям ЗУНР та УГА.

Один із ініціаторів відновлення військових поховань українських січових стрільців та вояків УГА, а також будівництва меморіалу «Пам'яті жертв радянського політичного терору» на Янівського цвинтарі та виділення 76 поля на Личаківському цвинтарі для поховання борців за волю України.

За свою роботу зі збереження національної пам’яті відзначений орденом Свободи, орденом Ярослава Мудрого 5 ступеню та орденами «За заслуги» усіх трьох ступенів.

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким! Це ще одна велика втрата для українського суспільства. Шана і памʼять панові Петрові, який зробив неоціненний внесок у збереження та примноження історичної правди та національної пам’яті!

Джерело