Антильські острови: помер кардинал Келвін Фелікс. Співчуття Папи

Антильські острови: помер кардинал Келвін Фелікс. Співчуття Папи

Папа Франциск надіслав телеграму співчуття правлячому Архиєпископу Кастрі, що в Сент-Люсії, складаючи співчуття з приводу переставлення до вічності його попередника.

У четвер, 30 травня 2024 року, на 92-му році життя перестало битися серце кардинала Келвіла Едварда Фелікса, вислуженого Архиєпископа і Митрополита Кастрі, столиці Сент-Люсії, острівної держави, що входить до групи Антильських островів. Він став кардиналом під час першої консисторії Папи Франциска в лютому 2014 року. На ім’я його наступника на архиєпископській катедрі преосвященного Ґабріеля Мальзарі Святіший Отець надіслав телеграму, в якій складає свої молитовні співчуття ієрарху, духовенству, чернецтву та вірним Архидієцезії Кастрі та Церкві всього острівного регіону.

«Згадуючи з глибокою вдячністю багаторічне віддане єпископське служіння покійного кардинала у Сент-Люсії, особливо його зусилля, спрямовані на виховання молоді, та його внесок у розвиток Церкви в Карибському регіоні, я охоче долучаюся до вас у тому, щоб ввіряти його душу любові та милосердю нашого Небесного Отця», – пише Папа Франциск, уділяючи учасникам похоронних богослужінь й усім, хто з вірою у воскресіння оплакує відхід цього пастиря, своє благословення «як запоруку розради та миру у воскреслому Господі».

Біографічна довідка

Кардинал Келвін Едвард Фелікс, вислужений архиєпископ-митрополит Кастрі (Сент-Люсія, Антильські острови), походив з Домініки (нар. 15 лютого 1933 р.), служив також на Сент-Кітс, Тринідаді і особливо у Сент-Люсії, але відігравав провідну роль у всьому центральноамериканському острівному регіоні, тривалий час очолюючи Карибську конференцію Церков і будучи головою Конференції єпископів Антильських островів. Архиєпископом Кастрі його призначив святий Іван Павло ІІ 17 липня 1981 року.

В архидієцезії Кастрі він присвятив свою душпастирську енергію головним чином формуванню місцевого духовенства, релігійних організацій та мирянських лідерів. Підготував візит Папи до Сент-Люсії (7 липня 1986 р.), який передбачав масштабні заходи за участю всіх єпископів регіону та голів урядів країн Карибського співтовариства. Він також сприяв підготовці постійних дияконів і катехитів та заснував Центр «Святої Родини» для потребуючих дітей. Перлиною в короні його пастирської діяльності є дім «Сестри Люсі» для малозабезпечених громадян, створений на базі його єпископської резиденції, а також регіональна організація «Карітас Антильських островів», що базується в Сент-Люсії для служіння бідним і потребуючим в регіоні. Під час Страсного тижня 2004 року став жертвою замаху біля свого катедрального собору, отримавши легку рану горла, оскільки удар пом’якшила священнича колоратка. У віці 75 років, 15 лютого 2008 року, Папа Венедикт XVI прийняв його зречення, після чого архиєпископ Келвін повернувся на Домініку, де продовжував служити на сільських парафіях острова.

Джерело: vaticannews.va

Джерело