Папа: потрібен альянс сім’ї та школи для сприяння вихованню

Папа: потрібен альянс сім'ї та школи для сприяння вихованню

У посланні учасникам Конгресу французької асоціації батьків учнівської молоді Папа Франциск нагадує батькам про їхню фундаментальну роль як головних дійових осіб і рушіїв у вихованні своїх дітей, що є завданням, яке вимагає допомоги всього суспільства, починаючи зі школи.

«Міцний альянс між школою та сім’єю уможливлює передачу знань і водночас передачу людських і духовних цінностей», – наголошує Папа Франциск у своєму посланні учасникам конгресу, організованого французькою «Асоціацією батьків задля вільної освіти», що є католицьким згуртуванням у сфері приватної освіти, об’єднуючи до одного мільйона сімей. Звертаючись до батьків, він підкреслює, що вони є «головними дійовими особами та першими архітекторами виховання своїх дітей», але це завдання «вимагає допомоги з боку всього суспільства, починаючи від школи». «Таким чином, цей освітній альянс є можливістю сприяти цілісному вихованню людини, щоб гарантувати побудову більш людяного світу та забезпечити його духовний вимір. По суті, мова йде про те, щоб допомогти молоді відкрити Божий задум щодо кожного з них», – зазначає Святіший Отець.

Спільнота, що відкриває на майбуття

З іншого боку, звертає далі увагу Наступник святого Петра, «школа як спільнота є реальним мікрокосмосом, відкритим на майбутнє». «До неї входять ті, хто безпосередньо залучений до освітнього процесу, від керівництва та адміністративного персоналу до вчителів і батьків, причому останні є центральним стрижнем, навколо якого обертається весь цей маленький світ», – пише він, підкреслюючи, що таким чином твориться спільнота, члени якої хоч і мають відмінні завдання, але сходяться у меті. І шлях, яким слід прямувати в цій, та й у інших сферах, є «шлях союзу, зустрічі та співпраці».

Педагогіка часу

Врешті, Святіший Отець закликає батьків «не забувати про педагогічну роль часу». «З власного досвіду ви знаєте, що виховання не завершується із закінченням школи: його наслідки проявляються впродовж усього життя, дозволяючи приймати радощі та випробування, які його наповнюють», – пише він, підкреслюючи, що праця батьків і вчителів спрямована у майбутнє, що вимагає також «добре використовувати час» та «відважно долати поточні виклики».

Папа виокремлює виклик штучного інтелекту, що «глибоко змінює спосіб мислення». «Щоб відповісти на цей виклик, який стосується не лише етики, але й формування інтелекту та судження ваших дітей, всієї молоді, запевняю вас, що Церква на вашому боці. Перед вами стоїть велика праця розпізнання, яку я заохочую вас здійснювати разом з освітянською спільнотою та під проводом світла Церкви, бо з таким викликом не можна впоратися наодинці!» – наголошує Святіший Отець.

Джерело: vaticannews.va

Джерело