⚛️ Мікрореактор eVinci від Westinghouse – універсальна розробка, яка може змінити ринок Мікрореактор eVinci

⚛️ Мікрореактор eVinci від Westinghouse – універсальна розробка, яка може змінити ринок

Мікрореактор eVinci – це транспортабельна атомна установка потужністю 5️⃣МВт, розроблена як максимально універсальна. Як зазначив віце-президент із розвитку eVinci та президент Westinghouse Electric Canada Едді Сааб, американська компанія планує завершити розробку установки в 2028 році.

Першим замовником на новий мікрореактор стала дослідницька рада Саскачевану, яка планує отримати eVinci в 2029 році. До 2026 року Westinghouse збирається встановити випробувальний реактор у Національній лабораторії Айдахо. Це буде зменшена версія потужністю 1️⃣ МВт, яка надасть розробникам важливі дані, щодо дизайну, ліцензування та терміну експлуатації.

➡️ Перевага мікрореакторів полягає в тому, що вони можуть бути виготовлені на заводі та доставлені на місце. «По суті, якщо майданчик уже підготовлений, наша мета полягає в тому, щоб запустити його в роботу за 30 днів. Це дуже відрізняється від великого капітального будівництва гігаватного реактора»,- додає Едді Сааб.

Очікується, що eVinci працюватиме щонайменше вісім років без дозаправки. За потреби одночасно на місці буде встановлено замінний блок. Крім циклів дозаправки, блоки розраховані щонайменше на 4️⃣0️⃣ років експлуатації.

Нагадаємо, Westinghouse – багаторічний надійний партнер Енергоатома . Компанії уклали угоду про будівництво в Україні дев'яти нових енергоблоків за технологією АР1000. Також у вересні 2023 року компанії підписали меморандум про можливість впровадження малих модульних реакторів AP300 в Україні.

neimagazine.com/analysis/power-plant-design/the-evinci-microreactor-power-in-small-packages

#атомні_новини

ХTHEA

⚛️ Мікрореактор eVinci від Westinghouse – універсальна розробка, яка може змінити ринок
   
Мікрореактор eVinci

Джерело