Фейк: Папа Римський заявив, що мирний саміт без участі Росії «не має сенсу»

  • Автор допису:

Єдиним підтвердженням того, що Папа Франциск висловлював таку думку, є слова пропагандиста Леоніда Севостьянова, який вже не вперше приписує понтифіку вигадані цитати.

У проросійських джерелах поширюється новина про те, що Папа Римський Франциск розкритикував Глобальний саміт миру, який Україна проведе 15-16 червня 2024 року на швейцарському курорті Бюрґеншток неподалік міста Люцерн. Понтифік нібито заявив, що без участі Росії мирні переговори не мають жодного сенсу — про це повідомив російський релігійний діяч Леонід Севастьянов, який буцімто разом зі своєю дружиною та двома дітьми зустрівся з Франциском на початку червня. 

Скриншот — Telegram

Однак жодних підтверджень тому, що Папа Римський дійсно висловлював таку думку, немає. Голова Всесвітнього союзу старовірів Леонід Севостьянов і раніше приписував понтифіку вигадані заяви: так, у березні ми спростовували інформацію про те, що Папа Римський привітав Путіна з «перемогою» в президентських виборах. Відсутні також і підтвердження того, що Севастьянов та його родина узагалі зустрічалися з Франциском 1 червня. У дайджесті аудієнцій, які щодня публікує прес служба Святого Престолу, нічого не згадується про зустріч Папи з Севастьяновим та його дружиною. Попри те, що російські медіа регулярно цитують Леоніда Севастьянова щодо позиції Папи Римського на тему війни в Україні, сам Франциск жодного разу не згадував про свою дружбу з цим чоловіком у публічній комунікації. Показово і те, що більшість «висловлювлювань» понтифіка, які Севастьянов передає російській пресі, мають виразний проросійський характер. 

Про позицію Папи Римського щодо Глобального саміту миру відомо з його зустрічі із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд, що відбулася на початку травня. Політикиня запросила Франциска до участі у конференції та заявила, що Папа дуже оптимістично оцінює захід. Святий Престол поки що не підтвердив участь у саміті.

Джерело