Фейк: В Україні ціни на електроенергію вищі, ніж у ЄС

  • Автор допису:

У середньому ціни на електроенергію для споживачів у країнах Європейського Союзу майже вдвічі вищі за українські. За даними Євростату, лише кілька країн мають приблизно такі самі ціни, як в Україні. А в інших країнах ЄС ціни на електроенергію в 2-4 рази вищі.

Користувачі соціальних мереж поширюють інформацію про те, що в Україні ціни на електроенергію після перегляду стали нібито вищими, ніж у країнах Європейського Союзу. У таких повідомленнях прикріплюється скриншот таблиці із цінами на електроенергію у деяких країнах, де її вартість становить від 2.44 грн. до 4,04 грн. за кіловат-годину (кВт/год). В Україні ж ціна після підвищення у червні 2024 року становить 4,32 грн. за кВт/год.

Скриншот — facebook.com Скриншот — facebook.com

Після поширення такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи дійсно у країнах Європейського Союзу ціни на електроенергію для споживачів нижчі, ніж в Україні після підвищення тарифів. Як і слід було очікувати, ця інформація некоректна, а дані з оприлюдненої таблиці не відображають справжні ціни для споживачів.

Дизайн скриншота таблиці з цінами на електроенергію в країнах ЄС вказує, що він був узятий користувачами з фінансового ресурсу Минфин. На ньому є публікація «Вартість електроенергії в Європі», яка постійно оновлюється актуальними даними щодо тарифів ЄС. Втім, якщо прочитати матеріал ресурсу повністю, можна побачити, що запропонована таблиця не відображає реальні ціни на електроенергію для кінцевого споживача, а стосується лише ціни на біржі.

«Можна перерахувати всі ці значення у більш звичні нам у побуті кіловат-години, і визначити їхню вартість у різних валютах, включно із гривнею. Нагадаємо, що це не роздрібні ціни, за якими електроенергія відпускається споживачам, а ринкові ціни, за якими електроенергія торгується на біржах», – написано над опублікованою таблицею.

Скриншот сайту Минфин

Якщо «правильно» порівнювати ціни на електроенергію для кінцевого споживача, то виявиться, що в Україні її вартість нижча, ніж у переважної більшості країн Європейського Союзу навіть після підвищення цін. Кабінет Міністрів України ухвалою №632 від 31 травня 2024 року встановив ціну на електроенергію для споживачів в Україні на рівні 4,32 грн. за кВт/год. За даними Євростату, середня ціна електроенергії в країнах ЄС становить 9,65 грн (за курсом Національного банку України станом на 10 червня 2024 року та даними Євростату на початок 2023 року), що майже вдвічі вище, ніж в Україні.

Скриншот сайту Eurostat

Якщо брати окремі країни ЄС, то лише в кількох із них ціна на електрику майже така сама, як в Україні — наприклад, в Угорщині (3,70 грн.) або в Болгарії (4,34 грн.). Водночас є низка країн, де ціни значно вищі за українські: в Ірландії платять 19.74 грн., у Німеччині — 12.28 грн., а у Франції — 9.21 грн. за кВт/год.

Отже, користувачі соціальних мереж порівняли ціни на електроенергію, що торгується на біржі для масової закупівлі компаніями, без урахування ціни на розподіл, податків та «доставки» її до кінцевого споживача.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що Польща «хотіла взяти під контроль» енергетичну інфраструктуру України.

Джерело