🕯14 червня – десяті роковини збиття літака ІЛ-76 з українськими десантниками на борту під час оборони Луганського аеропорту

🕯14 червня – десяті роковини збиття літака ІЛ-76 з українськими десантниками на борту під час оборони Луганського аеропорту

🕯14 червня – десяті роковини збиття літака ІЛ-76 з українськими десантниками на борту під час оборони Луганського аеропорту.

Луганський аеропорт перестав обслуговувати авіацію 5 червня 2014 року. Летовище перебувало під контролем бійців 80-ї окремої аеромобільної (нині десантно-штурмової) бригади. Завдяки генератору та єдиному в аеропорті авіанавіднику вдалось запустити одну зі злітних смуг, яка обслуговувала літаки транспортної авіації, що робили по шість рейсів вдень.

Згодом командування АТО вирішує наростити свої сили коштом зведеної роти 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади та відрізати Луганськ від російського кордону.

13 червня з Дніпра вилетіли три літаки ІЛ-76 з десантниками на борту. Перший літак успішно здійснив посадку на Луганського летовищі. А от уже другий був підбитий, втратив крило та впав у п’яти кілометрах від Луганська. На борту літака перебувало 40 десантників та 9 членів екіпажу. Усі вони загинули. Загибель одразу 49 військових стала на той час найбільшою одночасною втратою Збройних Сил України за весь період її незалежності.

Третій літак отримавши інформацію про збиття ІЛ-76 повернувся у Дніпро. Літак, який перебував в Луганському аеропорту за тиждень, під прикриттям негоди, повернувся назад.

У 2017 році СБУ повідомила, що літак був збитий з ПЗРК «Ігла» російськими найманцями з групи Вагнера росіянами Олександром Гуральовим та Андрієм Лєбєдєвим.

Малюнок Нікіта Тітов

Джерело