✅Як подати інформаційне повідомлення про знищене майно? ☝Маріупольці, чиє житло було знищене або пошкоджено внаслідок російського вторгнення

✅Як подати інформаційне повідомлення про знищене майно?

☝Маріупольці, чиє житло було знищене або пошкоджено внаслідок російського вторгнення

Як подати інформаційне повідомлення про знищене майно?

Маріупольці, чиє житло було знищене або пошкоджено внаслідок російського вторгнення, можуть подати інформаційне повідомлення до Державного реєстру майна. Зокрема, це можна зробити онлайн або в центрах "ЯМаріуполь". Повідомлення подається:

🔸самостійно фізичною особою чи представником юридичної особи. Засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія чи мобільного додатку Порталу Дія) у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків;
🔸через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса (цю послугу також можна отримати в усіх центрах "ЯМаріуполь", звернувшись до адміністраторів).

Подання інформаційного повідомлення здійснюється незалежно від місця проживання чи перебування фізичної особи. Для отримання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, крім інформаційного повідомлення, необхідно подавати заяву до Комісії в електронній формі (Портал Дія), або у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

Оскільки територія Маріуполя тимчасово окупована, власники житла, можуть подавати лише інформаційні повідомлення про знищення/пошкодження об’єктів нерухомого майна. Питання прийняття заяв на компенсацію за знищене майно, що розташоване на окупованих територіях наразі знаходиться на стадії вирішення.

‼️Наразі за пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, прийнято постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо обстеження об’єктів нерухомого майна із застосуванням дистанційного зондування Землі". Експериментальний проєкт з обстеження знищеного майна в Мелітополі визнали успішним. Тож очікується прийняття Урядом відповідного рішення для всіх окупованих територій, в тому числі для Маріуполя, про що буде проінформовано додатково.

Джерело