«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні

«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні

«Симеон Лукач є прославлений блаженним тому, що він хотів перебувати й шукав зустрічі із Тим, Який є Святим. Просімо заступництва у блаженного священномученика Симеона, щоб ми, як і він, бажали, прагнули й хотіли уподібнюватися до Господа, зростаючи у Божій любові, бо ми є Його улюбленими синами й доньками». Про це сказав Владика Микола Семенишин, Єпископ-помічник Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, під час Архієпархіальної щорічної прощі на батьківщину блаженного священномученика Симеона Лукача, що у с. Старуня, 16 червня, у неділю Святих Отців I Вселенського Собору.

Цьогоріч на прощу-відпуст, яка відбувалася з нагоди 60-ліття від дня народження до Неба блаженного священномученика Симеона Лукача, зібралися паломники з різних куточків Прикарпаття, духовенство Івано-Франківської Архієпархії й запрошені гості.

Проща розпочалася у суботу, 15 червня, із вечірніх чувань, які мали особливу молитовну програму, що містила у собі Велику Вечірню з Литією, молебень до Симеона Лукача, духовні науки від проповідника о. Йосафата Хаймика, ЧСВВ, Божественну Літургію, а також Адорацію перед Найсвятішими Тайнами.

Моління своїм співом супроводжував октет Івано-Франківської духовної семінарії «Te Deum».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ – У Старуні розпочалася щорічна Архієпархіальна проща-відпуст

«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні

Другий день прощі розпочався зі Святкової Утрені, яку очолив о. Роман Носик, префект Івано-Франківської духовної семінарії, у каплиці Пресвятої Родини, що розміщена у хресті на вершині старунської гори.

Відтак душпастирі зустріли Владику Миколу на подвір’ї каплиці Благовіщення Пресвятої Богородиці, запрошуючи його очолити святкові моління.

Згодом Архієрей уділив нижчі свячення бр. Владиславу Бабінчуку та бр. Олександру Івасишину, семінаристам ІФДС, зокрема Чин поставлення читця, співця і свіченосця. Згодом відбувся Чин поставлення в піддиякони, у часі якого браття одягли далматику й орар — символ ангельського служіння при Божому престолі.

Під час Архієрейської Божественної Літургії у каплиці Пресвятої Родини, яка стала кульмінацією прощі-відпусту, Владиці Миколі співслужили священники відпустового центру о. Юрій Сидір, о. Володимир Лукашевський, духовенство Івано-Франківської Архієпархії й запрошені душпастирі, а також отці проводу Івано-Франківської духовної семінарії ім. свщмч. Йосафата.

«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні

Звертаючись до паломників у часі Літургії, Владика Микола роздумував над постаттю блаженного Симеона, а також над недільним уривком з Євангелія про Архієрейську молитву Ісуса Христа.

«Щиро вітаю вас усіх на цьому місці, звідки походить великий муж – блаженний священномученик Симеон. Ми прийшли сюди, щоби побути біля нашого Спасителя, щось Йому сказати, чогось попросити й навіть за щось подякувати», — такими словами Архієрей привітав паломників.

«У момент Таїнства Хрещення людина стає дитиною Божою. Коли нас хрестив священник, Господь промовляв: “Це син мій улюблений” чи “Це донька моя улюблена”. Бути з Нашим Отцем – добра справа, але як нам з Ним поводитися? Сьогодні нас цього навчає Син Божий, Ісус Христос: Він прославляє Свого Небесного Отця, Він дякує Йому, просить у Нього за Себе, щоб бути прославленим, але й просить за Своїх учнів, які ідуть за Ним», — роздумував Владика.

За словами проповідника, кожен з паломників прийшов на це моління, бо почув голос Божий: «Прийди, покинь усе — журбу, тривогу, страх. Побудь зі Мною».

«Блаженний священномученик Симеон жив у зовсім нелегкі часи — війна, переслідування Церкви, тюремні ув’язнення. Як він міг це пережити, щоб не зламатися? Тому що він був зі своїм Отцем Небесним. Від Нього він черпав сили, у Ньому він скріплювався та оздоровлявся», — мовив проповідник.

Як пригадав Єпископ, ще будучи професором й духівником, блаженний Симеон, його спосіб життя й навчання “заставили” студентів назвати його “магістром моральності”, закликаючи уникати зла й творити добро.

«Перебуваючи на рідній землі Симеона Лукача, хочемо навчитися від нього найперше бажати ставати святими. До цього кожен з нас є покликаний. Адже святість — це мати Бога за свого товариша і, перебуваючи у Його присутності, вчитися ставати подібним до Нього», — додав Архієрей.

«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні

Після Літургії Владика Микола очолив молебень до блаж. свщмч. Симеона, під час якого усі паломники мали нагоду приступити до мирування.

Далі Єпископ-помічник доручив зачитати диякону Василю Херманчуку декрет від Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Владики Володимира Війтишина про передачу ще однієї частинки мощей блаженного Симеона до Відпустового центру. Вона буде зберігатися у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці для прилюдного почитання.

Згодом Архієрей висловив вдячність душпастирям відпустового місця, присутнім священнослужителям й усім прочанам, дітям, молоді та семінаристам за активну участь у прощі.

Продовжилося паломництво уділенням повного відпусту усім тим, хто виконав необхідні для цього умови.

Незабаром о. Юрій Сидір подякував Архієрею, священникам та численно зібраним вірним за спільну молитву на прощі.

Відтак Архієрей поблагословив усіх вірних мощами блаженного священномученика, а завершилася проща виконанням духовного гімну «Боже Великий, Єдиний».

«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні«Святість — це мати Бога за свого товариша і ставати подібним до Нього», — Владика Микола Семенишин на Архієпархіальній прощі у Старуні

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Джерело