«Бути разом краще». Карітас Італії організовує літній відпочинок дітей з України

«Бути разом краще». Карітас Італії організовує літній відпочинок дітей з України

Благодійна організація Італійської єпископської конференції третє літо поспіль долучається до організації літнього відпочинку для дітей з країни, охопленої війною. Цього року спільноти приймуть 700 дітей.

 

З прибуттям першої групи дітей із прифронтового Нікополя, що на півдні України, Карітас Італії також і цього року запускає програму солідарних канікул для неповнолітніх і супроводжуючих осіб «Бути разом краще». До комплексу «Oasi del Bello» при парафії Тіджано, що в дієцезії Удженто-Санта-Марія-ді-Леука на півдні Італії, в суботу, 15 червня 2024 р., прибули понад сорок дітей. Загалом, цього року в рамках ініціативи заплановано прийняти 700 неповнолітніх із контекстів, позначених війною.

Ініціатива, що триває вже два роки

Як зазначається у повідомленні для преси, згадана програма була започаткована 2022 року, як тільки вибухнула повномасштабна російська агресія проти України. За підтримки Італійської єпископської конференції в Італії побували вже понад 700 дітей і супроводжуючих дорослих, з яких 600 – минулого літа. Досвід минулого року був надзвичайно позитивним, допомігши дітям і підліткам справлятися з травмою війни, став корисним також і для дорослих, які їх супроводили.

Солідарність, яка оживляє громади

Протягом літа 2024 року дітей з України прийматимуть структури Карітасу з Козенци, Ламеції-Терме, Комо, Сеніґаллії, Іґлесіяс, Єсі, Удженто-Санта-Марія-ді-Леука. Відпочинок проходитиме як на узбережжі моря, так і в горах. Приймаючі дієцезії організували рекреаційні та розважальні заходи для всіх дітей, підлітків та супроводжуючих їх дорослих у синергії з усіма доступними духовними особами, душпастирськими співробітниками та волонтерами, залучаючи до цього місцеві громади. Проект «Бути разом краще» насправді є не лише проектом прийняття, але й надзвичайною нагодою для пожвавлення громади.

Кардинал Маттео Дзуппі, голова Єпископської Конференції Італії, виступаючи 20 травня перед Генеральною асамблеєю єпископату, закликав сприяти «ділам солідарності» та визначенню «інклюзивних і справді рішучих рішень, здатних зміцнювати почуття спільноти і взаємної турботи, щоб ніхто не був обділений і не залишився позаду» і щоб громади ставали «місцем гостинності для всіх». “Саме гостинність розширює серце і стає свідченням оновленої культури миру: в цьому сенсі ми прийматимемо неповнолітніх з України, щоб провести літо солідарності», – підкреслив він.

Джерело: Vatican News

Джерело