Фейк: Ексміністр оборони України Кузьмук «визнав передачу країни американцям» ще 10 років тому

  • Автор допису:

На відео, яке розповсюджує агітпроп, зовсім не ексміністр оборони України Олександр Кузьмук. StopFake вдалося знайти повне архівне «інтерв’ю», де чоловік у кадрі представляється «повноважним представником верховного отамана міжнародної спілки козаків “Запорізька Січ” імені покійного отамана Євгена Близнюка». Крім цього, його зовнішність та голос відрізняються від таких у справжнього ексміністра.

Користувачі соцмереж знову намагаються поставити під сумнів легітимність українського керівництва. Цього разу вони пишуть, що міністр оборони України у 1996-2001 та 2004-2005 роках Олександр Кузьмук нібито визнав, що країна перейшла під окупацію США ще 10 років тому – одразу після Євромайдану. Як «доказ» агітпроп прикріплює буцімто архівне інтерв’ю Кузьмука. У ньому людина, протитована як ексміністр, стверджує, що лідери Євромайдану, частина з яких була при владі після Революції гідності, є агентами Центрального розвідувального управління США (ЦРУ).  

«Пан Турчинов (екссекретар РНБО у 2014-2019 рр.), пан Яценюк (прем’єр-міністр України у 2014, 2014-2016 рр.), пан Тягнибок (лідер партії «Свобода») та їхні ж ЗМІ, я це заявляю відкрито і достовірно знаючи, це проплачені агенти Центрального розвідуправління США», — каже так званий «ексміністр оборони України».

Скриншот — facebook.com

Після поширення такої інформації StopFake перевірив, чи справді на відео зображено ексміністра оборони України Олександра Кузьмука, який заявляє, що Україна перейшла під окупацію США. Як і слід було очікувати, пропагандисти знову вигадали новину.

Виявилося, що на відео, яке поширює агітпроп, зовсім не ексміністр оборони України Олександр Кузьмук. StopFake вдалося знайти кілька джерел цього архівного інтерв’ю на медіаплатформі YouTube. Вони були опубліковані після Євромайдану – у березні 2014 року. Найстаріша публікація, яку вдалося розшукати, розміщена на каналі «ЗаСвободу.РФ». І там не вказано, що це інтерв’ю дає Олександр Кузьмук. Єдина інформація про спікера міститься в назві: «Інтерв’ю 7 березня генерал полковника, який щойно прибув із Києва до Сімферополя» (в оригіналі – «Интервью 7 марта генерал полковника, только что прибывшего из Киева в Симферополь»).

Скриншот YouTube-каналу «ЗаСвободу.РФ»

Якщо подивитися інтерв’ю повністю, то на 3 хвилині і 55 секунді можна почути, що «журналіст» звертається до співрозмовника на ім’я Ян, а не Олександр. Також на 4-й хвилині «генерал-полковник» представляється «повноважним представником верховного отамана міжнародної спілки козаків “Запорізька Січ” імені покійного отамана Євгена Близнюка». Тобто жодного стосунку до Міністерства оборони України він не має. Будь-якої достовірної інформації про нібито «представника» на ім’я Ян у публічних джерелах також немає. Єдине, що вдалося знайти, це публікація річної давності цього ж інтерв’ю, де чоловік підписаний як «генерал-полковник України Ян Казимирович».

Скриншот Youtube-каналу Кот Костян

Крім цього, людина в кадрі зовсім не схожа на ексміністра оборони України Олександра Кузьмука і має інший голос. У цьому можна переконатись, переглянувши інтерв’ю справжнього ексміністра, яке він давав українській службі Радіо Свобода у 2014 році. 

Скриншот – Радио Свобода

Зважаючи на все, російський агітпроп просто представив «представника козаків» як ексміністра оборони України, щоб додати «правдоподібності» своєму наративу про нібито нелегітимну владу в Україні.

Раніше StopFake спростовував інформацію про те, що президент США Джо Байден особисто наказував Володимиру Зеленському, коли «активізувати бойові дії та розпочинати контрнаступ української армії».

Джерело