Фейк: «США воює в Україні через вуглеводні», – сенатор Грем

  • Автор допису:

Сенатор Грем говорив про необхідність посилення підтримки України. Політик упевнений, що Росія прагне захопити корисні копалини в Україні на трильйони доларів, щоб пустити ці кошти на підтримку своєї військової машини.

Російські ЗМІ поширили дезінформацію із наративом про нібито виявлені справжні причини участі Сполучених Штатів у війні в Україні. Агітпроп із посиланням на сенатора-республіканця Ліндсі Грема заявив, що США буцімто беруть участь у бойових діях проти Росії через поклади корисних копалин на українській території: 

«Байден приніс у жертву демократії боротьбу за вуглеводні… Для політиків зі Сполучених Штатів усі ці гасла про демократію, свободу, рівність та братерство завжди були, є і будуть способом боротьби за багатства тих чи інших країн світу», – пишуть росЗМІ.

Скриншот – 360.ru

Дезінформація базується на вирваному з контексту шматку інтерв’ю сенатора від Республіканської партії США Ліндсі Грема. В ефірі аналітичної програми на телеканалі CBS 9 червня 2024 року політик, серед іншого, доводив необхідність підвищення рівня допомоги Україні у боротьбі з російською агресією. Жодних заяв про участь США у війні Росії проти України сенатор не робив – російській агресії протистоять виключно Збройні сили України.

Ліндсі Грем зазначив, що російський диктатор Путін має намір збройним шляхом відтворити Російську імперію, і якщо Сполучені Штати припинять допомогу Україні, то Росія піде далі, намагаючись окупувати решту країн європейського континенту. Грем висловив упевненість, що у разі успіху Путіна хвиля безкарної агресії захлисне не лише Європу, а й Тайвань та інші держави.

Водночас Грем ще раз наголосив на загарбницьких мотивах Росії, яка в 2014 році розпочала окупацію українських регіонів, багатих на корисні копалини. Сенатор зазначив, що у разі російської перемоги у розпорядженні Росії та Китаю опиняться величезні українські поклади сумою 10-12 трильйонів доларів – ці кошти підуть на підтримку військових машин їхніх режимів, упевнений Грем. Тому Україна після виграшу у російській війні стане «найкращим діловим партнером» демократичних країн, – резюмував сенатор. 

«Йдеться про мегаломаньяка, який бажає відтворити Російську імперію силою зброї. Якщо ви не зупините його – зникне і Тайвань… Українці володіють найважливішими корисними копалинами на суму від 10 до 12 трильйонів доларів. Вони могли б стати найбагатшою країною у всій Європі. Не хочеться віддавати ці гроші та ці активи Путіну, щоб він поділився ними з Китаєм. 

Якщо ми допоможемо Україні зараз, вона зможе стати найкращим діловим партнером, про якого ми колись мріяли, і що 10–12 трильйонів доларів найважливіших мінеральних активів може бути використано Україною і Заходом, а не передано Путіну та Китаю. Допоможімо їм виграти війну, яку ми не можемо дозволити собі програти. Знайдімо рішення цієї війни. Дати Путіну 10-12 трильйонів доларів за життєво важливі корисні копалини, якими він поділиться з Китаєм – це смішно», – сказав Грем.

Цей наратив – фрагмент ширшої інформаційної кампанії Кремля про країни Заходу, які «почали війну в Україні задля її поділу». Читайте розбір аналогічних наративів у матеріалах StopFake «Фейк: Розпочався «поділ» України: Чернігівська область «відходить» Німеччині, а Харківська – США» та «Фейк: Німеччина «назвала справжню причину» війни в Україні – ЄС хоче українські корисні копалини».

Джерело