Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує

Про електронні сервіси ДПС під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лініяДнями за участі начальника Яворівської ДПІ Петра Шота відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Електронні сервіси ДПС».

Платники отримали відповіді на питання щодо діючих електронних сервісів Державної податкової служби України.

Також платникам наголосили, що в умовах воєнного стану пріоритетним напрямом роботи ДПС залишається розвиток онлайн сервісів для задоволення потреб платників податків.

Для одночасного використання двох ПРРО суб’єкту господарювання – касиру, необхідно реєструвати для кожної каси окремий ключ

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку).

Касир, що здійснює розрахункові операції засобами таких ПРРО, має засвідчувати відкриття зміни, проведення розрахункової операції шляхом накладання на повідомлення про відкриття зміни, розрахунковий документ/Z-звіт свого електронного підпису або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО (Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) за формою № 5-ПРРО (J/F1391802)).

Використовувати два ПРРО можна почергово тільки одним касиром.

Для одночасного використання двох ПРРО суб’єкту господарювання, у тому числі фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку – касиру, необхідно реєструвати для кожної каси окремий ключ.

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Право громадян на податкову знижку»

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує.

Днями за участі старшого державного інспектора Яворівської ДПІ ГУ ДПС у Львівській області Анастасії Грицан  відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Про право громадян на податкову знижку».

Громадяни отримали відповіді на питання щодо способів подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), граничних строків подання, підстав для подання, граничного строку сплати податкових зобов’язань, визначених у декларації та щодо права на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податківець нагадала про можливості реалізувати своє право на податкову знижку, заповнити та до 31 грудня 2024 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи та , що з метою створення комфортних умов для платників податків – фізичних осіб та спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, діє сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Сучасний сервіс Електронний кабінет дозволяє взаємодіяти з податковою службою дистанційно, без особистих візитів до служби. В умовах сучасних викликів функціонал Е-кабінету постійно оновлюється з урахуванням потреб платників. Тож закликаємо користуватись Електронним кабінетом та впевнитись у перевагах дистанційного формату спілкування з податковими органами.

На всі поставлені питання в ході «гарячої лінії» були надані роз’яснення в межах чинного законодавства.

Про порядок повернення податкової знижки

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області звертає увагу, що 11.03.2024 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 08.02.2024 № 52 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 23.02.2024 за № 274/41619) (далі – Наказ № 52), яким внесено зміни до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 квітня 2019 р. за № 370/33341), із змінами.

Змінами Порядок приведено у відповідність до законів України:

 – від 15 серпня 2022 року № 2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України»;

 – від 10 серпня 2023 року № 3317-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»;

 – від 12 січня 2023 року № 2888-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

Наказ № 52 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 11.03.2024 № 23.

Про граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік

Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що триває деклараційна кампанія 2024.

Відповідно до Податкового кодексу України граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік:

– до 01 серпня 2024 року – для громадян та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

– протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб – підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Платник податку на доходи фізичних осіб – фізична особа, який зобов’язаний подати податкову декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki).

 

Тренінг у Яворівській ДПІ

У Центрі обслуговування платників Яворівської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Львівській області відбувся черговий тренінг за участі начальника Петра Шота з актуальних питань податкового законодавства.

Під час заходу посадовець роз’яснив особливості подання податкової та фінансової звітності за допомогою Електронного кабінету та порядок реєстрації РРО/ПРРО.  Обговорили питання погашення податкового боргу та сплату мінімального податкового зобов’язання і майнових податків громадянами.

Крім того, розглянули питання щодо легалізації заробітної плати та сплати податків. Адже з 1 квітня зросла мінімальна заробітна плата, а отже змінилися і нарахування заробітної плати найманим працівникам та сплата єдиного внеску як роботодавцями, так і ФОПами за себе.

Петро Шот прокоментував, що для отримання податкової знижки слід подати декларацію про майновий стан та доходи до 31 грудня поточного року з додатком Ф3 та копіями документів.

Зокрема,  внутрішньо переміщені особи можуть реалізувати право на податкову знижку, за витратами по договору оренди житла.

Керівник ДПІ розповів про застосування мобільного застосунку «Моя податкова», який є простим, зручним і доступним для громадян шляхом його завантаження на телефони як на платформі Android, так і iOS.

Подання звітності за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника»

Фахівці Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області на щоденних тренінгах розповідають платникам податків про сервіс податкової служби «Електронний кабінет платника» та подання звітності он-лайн.

Податківці звертають увагу платників податків, що за допомогою цього сервісу авторизовані платники мають можливість дистанційно перевірити стан розрахунків з бюджетом, зареєструвати програмний РРО, подати та переглянути подану звітність.

Також в податковій інспекції надають практичні рекомендації щодо подання платниками податків звітності в електронній формі, заповнення декларації про майновий стан та доходи, повідомлення про об’єкти оподаткування за допомогою Електронного кабінету. Посадовці наголошують присутнім, що суб’єкти господарювання зобов’язані повідомляти податкову службу за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за формою 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації чи відкриття.

Крім того, працівники Яворівської ДПІ інформують присутніх про застосування РРО чи ПРРО у 2023 році фізичними особами – підприємцями та звертають увагу, що суб’єкти господарювання мають можливість використовувати аналог традиційного  касового апарата – програмний РРО, програмне забезпечення якого надається податковою службою суб’єктам господарювання безкоштовно.

Кампанія декларування: Чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?

Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки.

Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (підпункт 14.1.48 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Податковий кодекс України, який регламентує порядок оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі військовослужбовців, не передбачає звільнення від обкладання податком на доходи фізичних осіб грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби, крім сум грошового або майнового утримання чи забезпечення військовослужбовців строкової служби (у тому числі осіб, що проходять альтернативну службу), передбачених законом, які виплачуються з бюджету чи бюджетною установою (підпункт 165.1.10 пункту 165.1 статті 165 ПКУ).

При цьому згідно з пунктом 168.5 статті 168 ПКУ суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, а також визначених Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, у зв’язку з виконанням обов’язків під час проходження служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

Відповідно до підпункту 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Порядок застосування податкової знижки передбачений статтею 166 ПКУ. Згідно з підпунктом 166.4.2 пункту 166.4 статті 166 ПКУ передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 ПКУ, крім випадку, визначеного   підпунктом 166.4.4  пункту 166.4  статті 166 ПКУ,  коли загальна сума  податкової знижки, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Податківці Яворівської ДПІ провели чергову зустріч з платниками податків

Начальник Яворівської ДПІ Головного управління ДПС у Львівській області Петро Шот провів чергову зустріч з платниками податків, під час якої розповів про найактуальніші питання податкового законодавства та наголосив важливості своєчасної та в повному обсязі сплаті податків і зборів до бюджетів.

Зокрема, звернув увагу на обов’язок кожного громадянина протягом 60 календарних днів після отримання податкового повідомлення-рішення сплачувати майнові податки. Водночас поінформував, що ознайомитись з повідомленням можна через Електронний кабінет платника або в мобільному застосунку «Моя податкова» та рекомендував платникам податків самостійно слідкувати за своєчасністю сплати відповідних платежів до бюджетів та не накопичувати податкові борги.

Йшлося і про погашення боргу меншого аніж 3060 гривень. Дізнатись чи є в заборгованість по сплаті податків, за словами Петра Шота, громадяни також можуть за допомогою  згаданих електронних сервісів ДПС.

Крім того, посадовець нагадав про право на податкову знижку та розповів у яких випадках та в який спосіб громадяни можуть ним скористатися.

Яворівська ДПІ : Як працювати в Електронному кабінеті ?

Яворівська  державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Львівській  області надає роз’яснення  щодо відправлення електронного листа до податкової.

Для відправлення листа потрібно зробити наступні кроки:

  1. Увійти до Електронного кабінету за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/
  2. Перейти до розділу “Листування з ДПС” та натиснути кнопку “Створити лист”.
  3. Заповнити форму:

–  Вид документа: оберіть “Лист”.

–  Кому: обрати орган ДПС, до якого надсилається лист.

–  Тема: коротко описати тему листа.

–  Текст листа: ввести текст листа.

–  Файл: за потреби, можете додати файл (до 5 МБ, у форматі PDF).

  1. Перевірити правильність заповнення форми.
  2. Натиснути кнопку “Надіслати”.

Після надсилання листа платник отримує повідомлення на власну електронну е, що лист успішно надіслано.

Орган ДПС, до якого було  надіслано лист, розгляне його протягом 10 днів.

Джерело