Маніпуляція: Українцям заборонили користуватися кондиціонерами

  • Автор допису:

Йдеться про заборону використання кондиціонерів у державних установах у зв’язку з надзвичайною ситуацією в енергетичній системі, спричиненою збройною агресією Російської Федерації проти України. Заборона не поширюється на оселі українців, проте уряд закликає громадян розумно використовувати електроенергію.

Кремлівські ЗМІ поширюють новину про те, що в Україні нібито всім громадянам заборонили користуватися кондиціонерами. Агітпроп відверто зловтішається ситуацією, яка склалася в енергетичній системі України через цілеспрямовані ракетні обстріли Росією, і заявляє, що такі заборони, як і заяви української влади про те, що «все погано», робляться навмисно. 

«Тут у них такі цілі: зараз ми скажемо, що все розбомблено, жодної електростанції не залишилося, і Росія перестане завдавати ударів. По-друге, під цю історію можна підняти тарифи у країні. По-третє, можна знову ж таки отримати гроші на відновлення енергосистеми, зокрема за кордоном», — цитують Аргументы и факты одного зі своїх «експертів». 

Скриншот – aif.ru

Росія активно використовує теми, пов’язані з енергетичною ситуацією в Україні, для деморалізації українців, підкріплення наративу про неспроможність України як держави, яка не здатна забезпечити енергетичну безпеку своїм громадянам, підриву довіри до влади та союзників.

Насправді про жодну заборону використовувати кондиціонери у помешканнях українців не йдеться. Агітпроп спотворив суть новини про введення заборони на використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель та прилеглої території в державних установах, яку українська влада запровадила у зв’язку з надзвичайною ситуацією в енергетичній системі, спричиненою збройною агресією Російської Федерації проти України.

У розпорядженні Кабміну чітко йдеться про те, що заборона стосується державних установ, водночас вказівки «не застосовуються до закладів охорони здоров’я, суб’єктів господарювання, для яких кондиціювання повітря є частиною технологічного процесу, а також технічних заходів організації дорожнього руху».

Скриншот – kmu.gov.ua

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль так прокоментував ухвалення цього розпорядження: «Міністерства, центральні органи виконавчої влади, обласні державні адміністрації мають відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель та прилеглої території. Ми також рекомендуємо правоохоронним органам, органам судової влади та іншим держорганам зробити аналогічні кроки. Місцевій владі — обмежити вуличне освітлення».

Варто зазначити, що попри відсутність прямої заборони українцям використовувати кондиціонери, українська влада і енергетики закликають розумно користуватися електроенергією та обмежувати використання таких приладів, як бойлери, пральні машини, обігрівачі й кондиціонери в пікові години, щоб зменшити навантаження та вивільнити електроенергію, необхідну для стабілізації енергосистеми. 

Раніше StopFake спростовував фейки про те, що в Україні нібито ціни на електроенергію вищі, ніж у ЄС, і що Україна буцімто продає електроенергію до Румунії, поки українці сидять без світла.

Джерело