Путін не банкує, а панікує: дайджест пропаганди за 14-16 червня

  • Автор допису:

Росія запропонувала Україні піти з України

«Ми закликаємо перегорнути трагічну сторінку історії та поступово відновлювати відносини з Україною та Європою». Так Путін знову запросив Україну до капітуляції.  

НАСПРАВДІ, черговий «раунд мирних переговорів» був оголошений Путіним не просто так, а щоб інформаційно перебити Саміт миру, який в цей час проходив в Бюргенштоці. Не вдалося. Реакція міжнародного співтовариства була однозначною: «Ультиматуми щодо капітуляції України не розглядаємо». Ба більше: Путін домігся протилежного ефекту, зайвий раз консолідувавши навколо питання підтримки України вже не тільки її старих і перевірених партнерів, а й нових. 

Офіційний представник Кремля Пєсков кинув на «переговорний стіл» типу козир: «Відсутність легітимності Зеленського не є перешкодою». Але не спрацювало. Пєсков продовжує блефувати: «Це не варто вважати ультиматумом, Путін не дав жодного терміну, але ситуація на фронті динамічно змінюється». Й теж мимо. 

(Взагалі-то потік роз’яснень путінських «мирних ініціатив» прямо вказує на те, що ультиматум провалився одразу ж). Навіть Дугін заявив, що «найпрекрасніше в запропонованому плані те, що він нездійсненний».

Найбільш влучно та іронічно прокоментувала його прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні. «Мені не здається особливо ефективною переговорною пропозицією сказати Україні, що вона має піти з України. Це більше схоже на пропагандистську ініціативу».

Росія зараз не в тій позиції, щоб щось диктувати. Адже за майже два з половиною роки повномасштабної війни, не захопивши з лютого 2022 року жодного обласного центру, Путін наразі опинився в наступних трьох точках: санкції не просто працюють, а вже зачиняють шпарини їхнього обходу; «зона СВО» розширилася на 1200 км вглибину РФ; «підлітний» час F-16 до України скорочується буквально на очах і т.д. 

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте констатує: «Те, що Путін вийшов із цією «мирною пропозицією» — знак того, що він панікує, і це хороші новини».

Путін досі торгується на «Стамбульському базарі»

Диктатор запевняє: «Москва у березні 2022 року не виключала збереження суверенітету України над Херсонською та Запорізькою областями, але за умови сухопутного доступу для Росії до Криму».

НАСПРАВДІ, у перекладі з путінської «миротворчої» мови це звучить так: «про жодне волевиявлення і самовизначення народів Херсонської та Запорізької областей взагалі не йшлося; тоді це могло стати предметом торгу на Стамбульському базарі, але тепер торги недоречні». Те, що в жодні торги ніхто з Путіним вступати і не збирався (що й було оголошено з усіх можливих і не тільки українських трибун) його не обходить.

Він і далі у своєму вигаданому світі, в якому все більше неприховано-гітлерівського. В тому ж інтерв’ю Карлсону Путін, нагадаємо, заявив: «Віддали б поляки німцям Гданськ і не було б Освенциму». (Наступ Німеччини на Польщу у 1939 році почався після відхилення домагань Гітлера надати екстериторіальний коридор до Східної Пруссії.) Потім ця, як багатьом тоді здавалося, локальна війна переросла у Другу світову.

У березні голова «білоруського федерального округу Росії» Лукашенко під відеокамери обговорював можливий напад на Сувалкський коридор (територію Литви й Польщі, розташовану між Білоруссю та Калінінградською областю РФ) з командувачем Північно-Західного оперативного командування ЗС Білорусі Науменком.

На відео Лукашенко цікавиться «шириною Сувалкського коридору, про який весь час вони варнякають», потім каже Науменку: «Даремно вони себе так поводять. Але зараз тобі доведеться протистояти балтійським республікам… І частину Польщі ти прихоплюєш». Та уточнює у нього, чи зможе він утримати цю територію своїми військами. Той запевняє, що «всі дії сплановані, питання боєготовності відпрацьовуються, особовий склад готується».

Подібна «коридорна» риторика Москви (від сувалкського коридору – до придністровського) загрожує всій Європі. Вона все це слухає, знає, розуміє й ілюзій не плекає. 

Ця війна вже давно не тільки за Україну. Тому жодних «стамбульських базарів» більше не буде. А щодо саміту у Швейцарії, то варто відзначити, що Тегеранська, Ялтинська і Потсдамська конференції проходили без участі Гітлера. І нічого, якось впоралися без врахування позиції іншої сторони. 

Від Мессі до Джолі: на кого розрахований Х-«парад зірок»

«України більше не існує. Всі наші гроші викинуті на вітер». Про це заявив найкращий футболіст світу Ліонель Мессі. Точніше йому вигадали таку цитату російські боти, які за добу опублікували 120 тисяч постів із фейковими фразами знаменитостей про російсько-українську війну. Крім Мессі були використані особи Дженіфер Еністон, Скарлетт Йоханссон, Анджеліни Джолі, Люка Бессона та багатьох інших відомих осіб з фейковими антиукраїнськими цитатами.

НАСПРАВДІ, ця історія не просто з серії «це брехня, тому що брехня». Цей «зірковий парад» розрахований виключно на іноземного обивателя. І з’явився він саме в цей час (і саме в такій кількості) – у зв’язку з черговими путінськими «пропозиціями миру». Тепер, обивателі країн Заходу, США та Канади мали б ледь не повстати: «Дивіться, Росія ж пропонує мир! Треба погоджуватися!». Те, що ці твіти з’явились у забороненій у РФ соцмережі X, лише підкреслює цей факт. Але для російської пропаганди Х, на жаль, і далі відкритий.

І паралельно з цим Лавров зі своїми «небензями» розповідатимуть про це ж з трибуни в ООН та кулуарно з африканцями і північнокорейцями. Про що, до речі, Путін і дав їм доручення, завершуючи свій виступ на колегії МЗС.

Танк «Вагнера» у цирку Ростова перетворився на ІДІЛ у СІЗО

Не минуло навіть тижня, як Центр стратегічних комунікацій порушив питання «до чого призведе російська інтеграція з афганською «міграцією?», а відповідь вже надійшла. 16 червня в СІЗО Ростова-на-Дону сталося захоплення заручників, якого Росія ще не бачила. Троє засуджених за терористичну діяльність, які чекали на відправку в колонії, разом із трьома іншими ув’язненими захопили двох співробітників ізолятора.

Відео з колонії та промови терористів свідчать про те, що захоплення було ретельно підготовлене та здійснене за участі «Ісламської держави». Попри безпрецедентність події, федеральні телеканали не згадували ІДІЛ.

І діяли росЗМІ у повній відповідності до недавнього путінського наративу: «Росія не може бути об’єктом атак з боку ісламських фундаменталістів».

НАСПРАВДІ, як вкотре виявилося, може ще й як. Відео з промовами терористів розійшлися по всіх соцмережах. Засуджені готували втечу кілька місяців. Інші в’язні знімали на відео, як ті ламали ґрати (під голос Скабєєвої, до речі) Все було чітко заплановано. Від гуркоту мали б прокинутися всі співробітники ростовського СІЗО. Але… 

Анекдот в тому, що рівно за тиждень до цього заступник начальника цієї установи Джамал Набієв заявив, що «служба охорони нашого Ростовського СІЗО вже кілька разів визнавалася найкращою в регіоні».

Федеральні ЗМІ про цю подію вже наступного дня і не згадають. «Воєнкори» та інша Z-спільнота ще трохи помахають «шашками». Ліберальні правозахисники поговорять про те, що колонії переповнені й т.д. (Путіну б дослухатись до пропозиції України обміну полонених «всіх на всіх». Але він цього, звісно, не зробить).

Але замовчування не призведе до розв’язання проблеми з реальною (а не вигаданою в особі України та Заходу) безпекою росіян. А вона звучить просто: з часу захоплення Ростова-на-Дону бойовиками ПВК «Вагнер» пройшов майже рік. Пригожинський танк у місцевому цирку за цей час вже перетворився на ІДІЛ у СІЗО. Але від цього цирку менше не стало. І факт залишається фактом: Путін не спроможний навести лад у себе в Росії. Про який ще «новий світопорядок» він каже?

Джерело: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Джерело