Регіональний діалог. Про ветеранські політики. Ґрунтовно, змістовно та предметно зі стейкхолдерами

Регіональний діалог. Про ветеранські політики.
Ґрунтовно, змістовно та предметно зі стейкхолдерами.

Цього разу за участі віцепремʼєрки Ірини Верещук, т.в.о. міністра у справах ветеранів Олександра Порхуна, керівниці Українського ветеранського фонду Руслани Величко, лідерів громад Черкащини.

Надважливий захід. Тому що ветеранські політики – це про нацбезпеку й оборону України. По-друге, тому що ветерани і їхні родини – основа людського капіталу держави. Ми повинні їх максимально швидко й ефективно реінтегрувати, повернути до мирного життя. По-третє, тому що захисники та захисниці – сьогоднішня еліта нації, довкола якої ми всі й повинні обʼєднуватися.

Про що говорили?

■ Як громадам готуватися до повернення захисників. Не зволікаючи, вже сьогодні. Про нову професію фахівця із супроводу ветерана та демобілізованого, про його функціонал і про фінансування. І тут є дуже хороші новини від Мінвету. Фахівець буде не тільки перенаправляти та консультувати, він буде визначати ефективність місцевих ветеранських політик і за потреби їх корегувати. Про оплату його роботи подбає держава.

■ Ветеранські простори як інструмент реінтеграції. Про необхідність стандартизації послуг. І тут також є позитивні новини. Мінвет врегулював діяльність таких інституцій, дає практичні рекомендації щодо послуг. Також визначені джерела фінансування. Детальніше – в наказі Міністерства у справах ветеранів №168 від 05.06.2024. Це – пряма вказівка до дій нашим громадам.

Особливо хочу відзначити бажання уряду перевірити раціональність нових управлінських рішень на місцях, в діалозі із громадами та надавачами послуг. Такий підхід – дуже важливий. Адже наша ветеранська політика має бути реалістичною та ефективною, а не декларативною та віртуальною.

■ Про ефективну співпрацю із бізнесом у цьому напрямі. На Черкащині вже є приклади взаємодії з окремими підприємствами, які не тільки модернізують свої програми соціальної відповідальності під потреби ветеранів, але і надають практичну допомогу громадам у нарощуванні реінтеграційних спроможностей. Наприклад, допомагають розбудовувати ті ж ветеранські простори. Я закликаю і лідерів громад, і підприємців максимально посилювати цю співпрацю. Це в наших спільних інтересах.

■ Про перспективи модернізації роботи соціального компоненту ТЦК СП. Тут держава на початку великого шляху. Але процес рухається.

■ Про повагу та вшанування. Вдячний посестрам загиблої геройки Ірини Цибух «Чеки» за зміни підходів до окремих елементів. Мені дуже імпонує заклик відійти від «віктимізації» ритуалу. Навіть на рівні слів і дій. Почнімо з того, що казатимемо «хвилина шани» або «хвилина честі». А також будемо вживати реальні, а не декларативні кроки у цьому напрямі.

Кожен герой і геройка мають залишитись в історичній памʼяті народу🇺🇦

Telegram:

Джерело