Халдейський патріарх повернувся до патріаршого осідку в Багдаді

Халдейський патріарх повернувся до патріаршого осідку в Багдаді

З нагоди повернення до патріаршого осідку в Багдаді, кардинал Сако зазначив, що християни Іраку є нащадками важливої для всього людства культури та представляють одну з найдавніших Церков.

 

Нещодавно, після майже річної відсутності, Халдейський патріарх Блаженніший Луїс Рафаель кардинал Сако повернувся до свого патріаршого осідку в Багдаді. Про це повідомляє інформаційне агентство “Fides”. Відсутність ієрарха пов’язана з тим, що в липні 2023 року президент Іраку Абдул Латіф Рашид скасував указ, виданий його попередником Джалалом Талабані 10 липня 2013 року, який на рівні національного законодавства санкціонував Папське призначення Патріарха на посаду глави Халдейської Церкви «в Іраку та в світі».

Початок кризи

Рішення президента спричинило кризу у відносинах між Халдейським Патріархатом і політично-інституційним керівництвом Іраку, яка спонукала кардинала Сако залишити патріарший престол в Багдаді і переїхати до одного з монастирів в Іракському Курдистані.

У вівторок, 11 червня 2024 р., на сайті Халдейського патріархату опубліковано повідомлення про появу Декрету, підписаний прем’єр-міністром Іраку Мухаммадом Шиа ас-Судані, яким підтверджено визнання кардинала Сако Патріархом Халдейської Церкви «в Іраку та в світі», як також патріарших прерогатив.

Давня традиція віри

Минулого тижня, з нагоди свого повернення, кардинал Сако очолив Святу Месу, єднаючись разом у молитві з вірними, єпископами, богопосвяченими особами та священниками. На початку проповіді ієрарх подякував Богові за сміливу ініціативу прем’єр-міністра, яка «повертає впевненість християнам, що не раз піддавалися випробуванням», а також «зміцнює їхню надію на краще майбутнє».

Крім того, Халдейський патріарх відзначив історичне та культурне багатство Церкви, яка є «однією з барв прекрасної іракської тканини, яку треба зберегти». За його словами, корінні християни Іраку не є чужинцями на цій благословенній землі. «Ми є нащадками епосу про Ґільґамеша з його глибоким людським змістом, нащадками Хаммурапі, автора першого в історії людства закону, і нащадками Авраама Халдея, батька віруючих в єдиного Бога. Наша Церква є однією з найдавніших Церков», – сказав він.

Кардинал Сако висловив сподівання на взаємний діалог між державою й Церквою «на основі принципів громадянства й рівності». «Відновлення справедливості для християн може заохотити тих, хто емігрував, повернутися на свою землю, робити інвестиції і створювати робочі місця», – зазначив ієрарх.

Джерело: Vatican News

Джерело