Фейк: Українські військові розстрілюють найманців із Африки – відео

  • Автор допису:

Численні деталі у поширюваному відео – українська мова з російським акцентом та грубими помилками у вимові, відсутність шевронів ы розпізнавальних знаків на учасниках дії та інші  вказують на те, що відео є постановочним і зняте з метою дискредитації Збройних Сил України.

У мережі поширюється 24-секундне відео, на якому українські військовослужбовці, як заявляється, нібито розстрілюють групу африканських «найманців».

Користувачі, які поширюють цей відеоролик, запевняють, що його знято на нагрудну камеру українського військового, який нібито й «виконав вирок».

Скриншот – facebook.com

На відео низької якості видно двох чоловіків у формі із синьою пов’язкою на рукавах, а також чотирьох чоловіків, що стоять на колінах під цегляною стіною. «Що ж вам, чорно…им, у своїй Африці не сиділося? У нас із дезертирами розмова коротка», – говорить чоловік у формі. Після цього віддає команду «Закінчуй їх», і автор відеоролика відкриває вогонь по людях у кадрі. Оскільки зйомка нібито велася нагрудною камерою, тільки в останню секунду можна побачити руку того, хто знімає, – він у камуфляжній формі й робить постріли з автомата Калашникова.

Насправді цей відеоролик є постановочним і з великою ймовірністю був відзнятий російськими пропагандистами з метою дискредитації Збройних Сил України. На це вказують одразу кілька маркерів.

По-перше, голос за кадром начитує україномовний текст і намагається говорити українською мовою, однак для носіїв мови відразу зрозуміло, що автор ролика російськомовний – йому важко говорити українською мовою, і більшість слів він вимовляє неправильно. Очевидно, це зроблено для більшої достовірності, але, як показує практика, саме награна українська вимова у таких відео і видає їх справжнього автора більше за інші деталі. Наприклад, замість [у вашій Африці» він вимовляє «в вашей Афрікє], замість [у нас із дезертирами розмова коротка] – [у нас із дєзєртірамі розмова коротка]. Також на відео чути наказ «Закінчуй їх», що є дослівним перекладом російського виразу «Кончай их». 

По-друге, слід звернути увагу на місце, де відзнято ролик. На відео – сильно затемнене приміщення. Глядач може побачити лише ті елементи кімнати, куди цілеспрямовано спрямовує промінь ліхтарика чоловік, який знімає відео. Тим не менше, видно, що це зовсім не підвальне приміщення, як здається на перший погляд. Це – кімната, розташована вище за рівень землі. Можна помітити, що двері та вікна були спеціально завішені, щоб усередину не потрапляло денне світло. Складається враження, що приміщення спеціально затемнили перед зйомками, щоби на відео потрапили лише ті елементи, які були підсвічені ліхтариком. Також на відео не видно жодного обличчя – ні чоловіка, який віддає накази, ні «жертв». Відсутність шевронів і розпізнавальних знаків на учасниках дії вкотре вказує на те, що перед нами — «вистава».

По-третє, на відео чітко видно, що чоловіки на колінах стоять перед цегляною стіною, проте ми не бачимо, щоб у стіну влучали кулі – але ж цегла є досить крихким матеріалом, який при влучанні куль утворює багато пилу й осколків.

І насамкінець, цей відеоролик почав поширюватися виключно в проросійських анонімних Telegram-каналах. Крім того, слід звернути увагу на синхронний характер цих публікацій. При цьому автори публікацій не вказують джерело відео, а лише зазначають, що «воно було злито в мережу».

Аналітики Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України також звернули увагу на цей ролик. Вони вважають, що його могла зняти студія «Крылья», пов’язана з російським Міноборони. Ця студія, а також їхні підрядники, причетні до «Новороссия ТВ», у взаємодії з російськими спецслужбами знімають постановочні відео, мета яких – дискредитувати українських військовослужбовців.

Сам по собі наратив про «найманців» у лавах Збройних Сил України та розстріли за дезертирство широко використовується російською пропагандою від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Нагадаємо, що іноземці, які воюють за Україну, не є найманцями. На відміну від найманців, легіонери вступають на службу до Збройних Сил України та підпорядковуються його командуванню. На них, зокрема, поширюються статути ЗСУ. В Україні немає злочинів, які навіть у воєнний час каралися б розстрілом. У Кримінальному кодексі України є кілька злочинів, що стосуються порядку виконання військового обов’язку, зокрема, це дезертирство, самовільний відхід з військової частини або місця служби, ухилення від військової служби шляхом самокаліцтва чи іншим способом, добровільне здавання в полон тощо. Такі злочини, як дезертирство та самовільне залишення військової частини чи місця служби в умовах воєнного часу, караються позбавленням волі.

Раніше журналісти StopFake неодноразово спростовували подібні сюжети у матеріалах «Фейк: Іноземці, які воюють за Україну – найманці» і «Фейк: Військові в Миколаївській області отримали наказ стріляти по дезертирах – документ».

Джерело