Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”

Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”

Він набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному віснику ЄС.

17 червня більшість країн-членів ЄС дали остаточне “зелене світло” закону “Про відновлення природи” (the Nature Restoration Law) – одному з найбільш суперечливих документів Зеленої угоди (Europian Green Deal). Позитивне рішення вдалося прийняти з мінімальним перевищенням прохідного порогу – 66% при мінімумі у 65%.

Про це повідомляє Euractiv.

Це рішення стало можливим після зміни позиції Австрії, про яку в неділю оголосила міністр навколишнього середовища Відня Леонора Гевесслер.

Словаччина, яка раніше публічно висловлювала сумніви, також підтримала текст під час вирішального голосування, що дозволило прийняти закон незначною більшістю з 20 країн, що представляють 66% населення ЄС. Поріг для схвалення кваліфікованою більшістю в Раді становить 65%.

Такі країни, як Італія, Швеція та Фінляндія, довго виступали проти тексту. Угорщина відмовилася від своєї підтримки в березні, напередодні остаточного голосування. Згодом Польща заявила, що більше не підтримуватиме цю пропозицію.

Новаторський регламент встановлює юридично обов’язкові цілі щодо відновлення 20% деградованих наземних і морських екосистем ЄС до 2030 року і всіх екосистем до 2050 року. Для досягнення цих цілей країни ЄС повинні відновити щонайменше 30% біотопів, охоплених законодавством, з поганого до доброго стану до 2030 року – таких як ліси, луки, водно-болотні угіддя, річки та озера – і 90% до 2050 року. Держави-члени також повинні забезпечити, щоб ці території не погіршилися після відновлення.

Однак в остаточному тексті багато вимог до сільськогосподарського сектору було пом’якшено, зокрема, шляхом запровадження “аварійного гальма”, що дозволяє призупинити виконання цілей, які впливають на сільське господарство, “за виняткових обставин”, що загрожують продовольчій безпеці.

Нагадаємо, що Європарламент ухвалив закон “Про відновлення природи” у лютому.

Джерело: Екополітика

Джерело