Папа до лютеран: крокуймо разом як паломники надії

Папа до лютеран: крокуймо разом як паломники надії

Зустрічаючись із регіональними делегатами Всесвітньої Лютеранської Федерації, Святіший Отець наголосив на тому, що всі ми є паломниками надії (пор. Рим. 15,13) та покликані до спільного ступання назустріч повній єдності.

 

«Нехай Бог надії буде з нами і надалі супроводжує своїм благословенням наш діалог правди й любові», – сказав Папа Франциск, приймаючи на аудієнції у четвер, 20 червня 2024 р. регіональних делегатів Всесвітньої Лютеранської Федерації, яка згуртовує приблизно сто сорок лютеранських спільнот у дев’яносто дев’яти країнах світу. У своєму слові Святіший Отець подякував за візит, який є важливим жестом екуменічного братерства, вказуючи на спільні основи віри.

Єдиний, на кого можна покласти всю довіру

Пригадуючи попередні спільні зустрічі та Декларації між католиками і лютеранами, Папа виокремив віровчення Нікейського собору 325 р., яке творить екуменічний зв’язок, центром якого є Христос. «Ісус Христос є серцем екуменізму. Він є втіленням Божого милосердя, і наша екуменічна місія полягає в тому, щоб свідчити про це», – підкреслив він. Ба більше, у «Спільній декларації про доктрину виправдання» католики і лютерани сформулювали як спільну мету «сповідувати в усьому Христа, єдиного, на кого ми можемо покласти всю довіру».

Разом чинити діла любові

Продовжуючи говорити про шлях екуменізму, Святіший Отець пригадав жарт митрополита Константинопольського патріархату та богослова Йоана Зізіуласа, який сказав, що знає дату об’єднання всіх християн: день Страшного суду. Але, за його словами, до того часу ми повинні разок крокувати вперед, разом молитись та чинити діла любові. «Пам’ятаймо, що нашим спільним духовним походженням є “одне хрещення на відпущення гріхів” (Нікео-Константинопольський Символ віри) і з довірою ступаймо далі як “паломники надії”», – сказав наприкінці Папа, запросивши разом проказати молитву «Отче наш».

Джерело: Vatican News

Джерело