Марина Хонда: Працівники столичних закладів культури проходять освітній курс із безбар’єрності

Працівники столичних закладів культури проходять навчальні тренінги з безбар’єрності від громадської спілки «Ліга сильних». Про це повідомила заступниця голови КМДА зі здійснення самоврядних повноважень та відповідальна з питань безбар’єрності в Києві Марина Хонда.

«Коли ми говоримо про безбарʼєрність, то насамперед згадуємо про галузі першої потреби: медицину, транспорт та інфраструктуру. Утім суспільна та громадянська безбарʼєрність не менш важливі. Мистецтво допомагає людям відновлювати душевну рівновагу. Нещодавно ми провели опитування щодо ментального здоров’я в застосунку Київ Цифровий, у якому взяли участь майже 82 тисячі містян. 19% обирають кіно, книги та театри як спосіб боротьби зі стресом. І оскільки наша мета – створити у столиці середовище, де кожному жителю буде комфортно, для цього потрібне єдине розуміння та спільні зусилля всіх структур. Такі навчання з безбар’єрності допоможуть фахівцям адаптувати культурні простори для всіх людей без винятку», – зазначила Марина Хонда.

Вона розповіла, що під час тренінгів працівники сфери культури ознайомляться із забезпеченням фізичної безбар’єрності в закладах. Зокрема, разом із тренером розглянуть найкращі закордонні практики створення безбар’єрного простору в пам’ятках архітектури та можливі рішення для впровадження безбар’єрності в об’єктах архітектурної спадщини.

Також обговорюватимуть основи етики комунікації з різними групами людей. Окремо зупиняться на доступі до інформації в різних форматах із використанням технологій: із придатними для зчитування програмами екранного доступу, шрифтом Брайля, аудіодискрипцією.

Крім тренінгів, організованих громадською спілкою «Ліга сильних», працівники закладів культури додатково вивчають жестову мову, щоб допомагати людям із порушеннями слуху. Вистави в Київському національному академічному театрі оперети, Київському академічному театрі на Печерську та Київському академічному драматичному театрі на Подолі адаптують для глядачів із порушеннями слуху чи мовлення. А для людей із порушеннями зору облаштовують покажчики зі шрифтом Брайля, у музеях розробляють аудіогіди.

У тих культурних просторах, де це можливо, встановлюють пандуси для доступності глядачів на кріслах колісних і маломобільних груп.

Нагадаємо, навчальний курс з безбар’єрності вже пройшли працівники структурних підрозділів КМДА.

Джерело