Фейк: «Другу світову виграли США», – Байден

Меморіальний день у США присвячений пам’яті американських військовослужбовців, тому Байден і говорив лише про громадян США, які віддали своє життя на службі батьківщині.

Російські ЗМІ вкотре звинуватили владу Сполучених Штатів в «історичному ревізіонізмі». Агітпроп запевняє, що Президент США Джо Байден нібито заявив, що перемогу в Другій світовій війні забезпечили “виключно американці”, а про роль союзників він “промовчав”. Російські ЗМІ пишуть, що «заслуги Червоної армії у боротьбі з нацизмом заважають західним політикам переконувати своїх обивателів, що протистояння з росією виправдане». Не забув агітпроп і про свій наратив про «розквіт західного нацизму».

«Дивно було б очікувати від тих, хто фінансує неонацистський режим у Києві та постачає йому зброю, подяки народам Радянського Союзу за перемогу над нацизмом», – пише агітпроп. 

Скриншот – aif.ru

Російські ЗМІ маніпулюють частиною промови Байдена, виголошеної під час 156-го Національного дня пам’яті США на Арлінгтонському військовому кладовищі. Байден згадав усіх загиблих американських військових, які загинули під час Громадянської війни у ​​США, у Першій і Другій світових війнах, у В’єтнамі, Кореї, Афганістані та Іраку, сучасних миротворчих місіях у гарячих точках по всьому світу.

«Пані й панове, 160 років тому на цих священних землях був похований перший американський солдат… Сьогодні до цієї скорботи приєднується подяка: подяка нашим загиблим героям, подяка сім’ям, що залишилися, і подяка хоробрим душам, які продовжують підтримувати полум’я свободи по всій нашій країні й по всьому світу», – сказав Байден.

У контексті 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії Байден також згадав про американців, які загинули під час проведення цієї найважливішої операції Другої світової війни. При цьому президент США не говорив, що висадку в Нормандії нібито здійснили  виключно військові сили Штатів – таке твердження є російською дезінформацією.

«На території навколо нас лежать загиблі герої всіх великих конфліктів в історії, призвані, щоб захистити нашу незалежність, зберегти наш союз, перемогти фашизм. Вони створили потужні альянси, викувані у вогні двох світових воєн. Представники Великого покоління, які 80 років тому вийшли на пляжі Нормандії, звільнили континент і буквально врятували світ», – наголосив Байден.

Таким чином, ніякого «історичного ревізіонізму» Президент США не проводив: Меморіальний день присвячений пам’яті американських військовослужбовців, тому Джо Байден говорив лише про громадян США, які віддали свої життя, перебуваючи на службі батьківщині.

Росія постійно використовує теми Другої світової війни та фейки про «відродження неонацизму» в Європі для виправдання своєї агресії. В ООН неодноразово закликали росію негайно припинити війну проти України та відмовитися від хибних наративів, «за допомогою яких росія використовує один із найтемніших моментів історії для досягнення своїх цинічних цілей». Країни ООН рішуче засуджують російське зловживання антинацистською риторикою і «однозначно відкидають неточне та недоречне використання терміну «денацифікація» для виправдання нелюдських, жорстоких та незаконних дій росії в Україні».

Читайте більше спростувань StopFake на цю тему в матеріалах: «Маніпуляція: Країни, які голосували в ООН проти російської резолюції, підтримують нацизм», «Фейк: Статут ООН дає Росії право «викорінювати нацизм» і «Дипфейк: «Другу світову виграли США і Україна», – Білий дім».

Джерело