Неділя святих отців

Вони були твої, і ти дав їх мені, і вони зберегли твоє слово.

Йо 17,1-13

 У східній Церкві існує традиція вшановувати осіб, які тісно пов’язані з великими релігійними святами: подіями з життя Ісуса чи Богородиці. Напередодні Зіслання Святого Духа встановлено Неділю святих отців. У ній вшановуємо учасників першого вселенського собору в Нікеї. Коли на початку четвертого століття християни отримали можливість вільно збиратися на молитву й визнавати свою віру, почали виникати різні фальшиві науки, які заперечували божество Ісуса. Тоді отці Церкви зібралися разом у Нікеї, щоб засудити фальшиву наука Арія, який навчав, що Христос не є Божим Сином та Спасителем.

Ісус зіслав Святого Духа на апостолів, щоб дарувати їм єдність між собою, аби вони отримали глибоке розуміння Його науки та відвагу проповідувати її, свідчити свою віру й любов до Ісуса Христа. Завдання, яке Христос дав апостолам, – проповідувати Боже Царство, продовжили єпископи первісної Церкви. Своїм життям і діяльністю вони старалися зберегти та зміцнити єдність Церкви, єдність християн завдяки взаємній любові та любові до Бога. Турбота отців про добро церковної спільноти була плодом їхньої тісної єдності з Ісусом, зв’язку віри та любові з Ним, вірності Богові. Про ці дари Спаситель ревно просив Отця на Тайній вечері: ,,Отче святий, ради імени твого бережи їх, тих, яких ти дав мені, щоб вони були одно, як і ми. Я – в них, і ти в мені, щоб вони були довершені в єдності” (Йо 17,11,23).

Про силу єдності завдяки любові свідчить життя самого Ісуса Христа. Він часто стверджував, що прийшов на землю виконати волю Свого Отця, словами та вчинками об’являв любов Отця до людей, що Він постійно з Ним, особливо під час смерть Ісуса на Хресті: ,,Отче, у твої руки віддаю дух мій”.

Подібно наше спасіння – це справа єдності людини з Богом силою любові. Оскільки ,,Бог є любов, і хто перебуває в любові, той перебуває в Бозі, і Бог перебуває в Ньому” (1Йо 4,16). Життя показує, що лише любов найтісніше єднає людей, а єдність дає силу здобувати добро й перемагати зло. Про це свідчать слова молитви: ,,В єдності сила народу, Боже, нам єдність подай”.

Вшанування отців першого вселенського собору стає для нас заохотою до глибшого особистого пізнання Бога та Його любові, готовності прийняти дари Святого Духа. Отець наповняє нас Святим Духом, щоб Він зміцнив нашу єдність з Ісусом, зв'язок віри та любові з Ним, вірності Йому. Стараймося наслідувати приклад життя святих отців, жити тісно з Богом, твердо вірити й щиро любити Ісуса. Тоді з Його допомогою переможемо всі життєві труднощі й здобудемо багато дарів, добро людське й духовне, постійне відчуття щастя: любов, спокій і радість у душі й так здійсняться слова Христа: ,,Щоб вони мали у собі радість мою повну”. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело