​​#ЦейДеньВісторіїУкраїни 24 червня відзначаємо 130 років з дня народження Володимира Січинського

​​#ЦейДеньВісторіїУкраїни
24 червня відзначаємо 130 років з дня народження Володимира Січинського, видатного українського архітектора, графіка та мистецтвознавця.

Володимир Січинський народився у Кам’янці-Подільському. Його батьком був відомий краєзнавець та священник отець Юхим Січинський.

Навчався у Кам’янець-Подільському технічному училищі та на курсах при місцевій художньо-промисловій школі.

У 1917 році закінчив архітектурний факультет в Інституті цивільних інженерів у Петрограді та повернувся до Києва. Однак згодом перебирається до Кам’янця-Подільського через загрозу більшовицького захоплення. Проживав у Кам’янці до 1919 року. На Поділлі вів активну освітянську діяльність: викладав в Українській гімназії, обіймав посаду секретаря місцевої «Просвіти», а також видавав щотижневик «Життя Поділля».

У 1919 році призначається дипкур’єром при Українській республіканській капелі Олександра Кошиця. Разом з капелою виїхав за кордон і більше не повернувся в Україну, яку окупували більшовики. Після турне капели Європою, Січинський переїжджає до Львова, щоб викладати мистецтвознавство у Академічній гімназії, однак згодом змушений покинути Польщу.

З 1923 року проживає у Празі. Займав різні викладацькі та наукові посади в Українській господарсько-технічній академії в Подєбрадах та Українському вільному університеті у Празі. Після окупації Чехословаччини, у 1943 році заарештований гестапо за критику нацизму. Роком раніше Січинський видав працю «Чужинці про Україну: вибір з описів подорожів по Україні та ін. писань чужинців про Україну за десять століть». Перебував в тюрмах Праги та Берліну. Звільнений у 1945 році.

У 1948 році мігрував у США, де викладав в Українському технічному інституті в Нью-Йорку. Взяв участь в оформлені понад 70 книг.
Як архітектор Січинський намагався поєднати стилістику княжої доби та козацького бароко. Його найбільш відомі будівлі – мурована церква в Михайлівцях та дерев’яна в Комарниках (Словаччина), а також православні церкви у Виппені (США), Монреалі (Канада) та Порто-Уніон (Бразилія). Також Січинський створив низку оригінальних надгробків для українських діаспорян.

Помер у 1962 році у місті Патерсон у Нью-Джерсі.

​​#ЦейДеньВісторіїУкраїни
24 червня відзначаємо 130 років з дня народження Володимира Січинського

Джерело