​​НКРЕКП дозволило «Укренерго» купувати допоміжні послуги на строк до 5-ти років

​​НКРЕКП дозволило «Укренерго» купувати допоміжні послуги на строк до 5-ти років. Це допоможе інвесторам в розподілену генерацію знаходити кошти для її побудови.

Сьогодні був зроблений значний крок до розбудови нової сучасної децентралізованої генерації. Національний регулятор (НКРЕКП) дозволив «Укренерго» укладати договори на надання допоміжних послуг терміном до 5-ти років.  

Допоміжні послуги – це готовність електростанції  до зміни потужності виробництва  за командою диспетчера. Таким чином забезпечуються стабільність роботи енергосистеми. «Укренерго», як оператор системи передачі, укладає відповідний договір та купує цю послугу у компаній-виробників електроенергії.

До сьогодні такі договори можна було заключати максимум на 1 рік, і електростанція мала почати надавати послугу одразу після укладання контракту.  Тобто інвестор мав спочатку побудувати новий об’єкт генерації, а потім  щороку переукладати договір на надання послуги. Це значно ускладнювало прорахунок окупності проектів з побудови нових потужностей та негативно впливало на їхню інвестиційну привабливість.  

За новими правилами, які сьогодні затвердив Регулятор, інвестор може заключити з «Укренерго» контракт на продаж допоміжних послуг  терміном до 5 років з відстрочкою надання такої послуги до 3-х. Це дозволить компаніям отримати кредити в банках під цей договір та побудувати потужності, попит на які вже гарантовано.

«Середньорічні ціни на допоміжні послуги у більшості країн Європи говорять про те, що Україна в цьому аспекті є преміальним ринком. І буде ним, очевидно, залишатися ще певний час. Дякую членам НКРЕКП за те, як багато зроблено для того, щоб розбудувати нову генерацію разом з нами та іншими учасниками ринку», – зазначив голова правління НЕК «Укренерго»
Володимир Кудрицький. Він підкреслив, що «Укренерго» буде готове провести перший аукціон із закупівлі допоміжних послуг за новими правилами у найкоротші терміни.

Джерело