У Києві пройшов перший день конкурсу інноваційних проєктів «Стійке місто»

У столиці відбувся перший день проведення конкурсу інноваційних проєктів «Смартсистеми енергомоніторингу та програмні рішення розвитку систем енергетичного менеджменту» в межах Акселераційної програми «Стійке місто». Ця програма реалізується у співпраці з Bloomberg Philanthropies. Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень у сфері цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Петро Оленич.

«За останні 2,5 роки місто стало лише стійкішим. Ми імплементували та ініціювали зміни, які до цього здавались неможливими. І сьогоднішній конкурс – ще одне тому підтвердження», – додав Петро Оленич.

Під час панельної дискусії «Від стійкості житлових будівель до стійкості міста» присутні розглянули сучасні тенденції та виклики в енергетичному секторі. Участь у ній взяли представники міської адміністрації, Sikorsky Challenge Ukraine, КПІ ім. Ігоря Сікорського, громадських організацій, комунальних і приватних підприємств.

У межах дискусії заступник голови КМДА Петро Пантелеєв наголосив на тому, що зміцнення енергетики має відбуватись на всіх рівнях.

«Київ розробив і вже почав втілювати в життя Концепцію енергетичної стійкості «Енергетичне відновлення: шлях до розподіленої когенерації». Це один із наймасштабніших енергетичних проєктів у країні, оскільки передбачає комплексну модернізацію – нове надпотужне обладнання прийде на заміну зруйнованому та зношеному. Окрім того, ми змінюємо принцип функціонування енергосистеми міста, здійснюючи децентралізацію виробництва теплової та електричної енергії. Ці заходи спрямовані на зміцнення системи, більш надійній та оперативній роботі в умовах воєнного стану та можливих аварійних ситуацій. Те, що ми виконуємо в антикризовому порядку, щоб протистояти воєнній агресії, закладає підґрунтя технічної, економічної та безпекової трансформації нашого теплоенергетичного комплексу, який стане особливо цінним після завершення війни», – сказав Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що пріоритет енергетичного зміцнення є наскрізним і стосується всіх сфер життєдіяльності Києва. Місто розвиває інструменти для оснащення житлових будинків незалежними джерелами живлення та впровадження енергоефективних заходів, застосування нових джерел виробництва енергії тощо.

Світові тенденції у сфері енергетики привертають значні інвестиції. Зокрема, популярними стають проєкти з управління споживанням на рівні будівель, районів і міст, вирівнювання нерівномірної генерації енергії з відновлюваних джерел, таких як сонце та вітер, а також автоматизована торгівля енергією на ринках.

Директор Центру підготовки енергоменеджерів НН ІЕЕ Анатолій Чернявський представив методику оцінювання індексу стійкості житлової будівлі. У подальшому ця методика дозволить розробляти та впроваджувати ініціативи для покращення рівня стійкості будівель на місцевому, державному рівнях, а також на рівні керуючих компаній та компаній-надавачів комунальних послуг.

За результатами оцінки пропонуються заходи для покращення стійкості будівлі, вплив яких моделюється і порівнюється з фактичним. На основі цього відбувається подальше планування та практичне впровадження заходів.

«Наразі методика повністю розроблена за підтримки міської адміністрації, КПІ та Sikorsky Challenge і готова до пілотного тестування. Надалі планується збір даних та їхня візуалізація на інтерактивній карті для моніторингу та аналізу», – наголосив Анатолій Чернявський.

Джерело