50 потужних та інноваційних ідей: у Києві пройшов другий день конкурсу інноваційних проєктів «Стійке місто»

У Києві пройшов другий день конкурсу інноваційних проєктів «Смартсистеми енергомоніторингу та програмні рішення розвитку систем енергетичного менеджменту», що є частиною Акселераційної програми «Стійке місто». Про це повідомив заступник голови КМДА та керівник цифрової трансформації Києва Петро Оленич.

Конкурс зібрав 50 потужних та інноваційних ідей для підвищення стійкості міста. Журі конкурсу відібрало 18 фіналістів, які представили свої розробки. Їхні проєкти оцінювали за кількома критеріями: інноваційність, економічна життєздатність, чітко визначена цільова аудиторія та потенціал масштабування.

Більшість проєктів фіналістів присвячені питанням енергоефективності та енергетичного менеджменту в місті. Пропоновані ідеї охоплювали спектр від інноваційних котлів і систем моніторингу стану генераторів до програмних рішень для управління енергоспоживанням, візуалізації даних і навчання користувачів.

Серед інших проєктів, спрямованих на підвищення якості життя у місті, були вирішення проблеми обліку водопостачання за допомогою смартлічильників з інтеграцією в ІоТ систему та технології 3D будівництва з низьковартісними інноваційними матеріалами.

Особливо актуальною темою проєктів стала безпека зв’язку, кіберзахист та оборонні технології. На конкурсі були представлені стартапи, що пропонують послуги кібербезпеки, розробляють пристрої та програмне забезпечення для шифрування даних у військовій сфері, а також системи розпізнавання звуку ворожих безпілотників.

Журі відзначило високий рівень представлених проєктів, але також зазначило, що деякі ідеї потребують доопрацювання та чіткого плану реалізації. Основні рекомендації журі стосувалися розробки життєздатної бізнес-моделі, можливостей масштабування та інтеграції з існуючими міськими системами.

Джерело